FUDBALSKA-LOPTA

Policija objavila fotografije huligana u Poljskoj

 

Poljska policija objavila je danas na internetu fotografije 54 huligana, vinovnika izgreda od pre dve nedelje u finalu Kupa Poljske, između Legije Varšava i Leha Poznanj. Posle početnog oklevanja tužilaštva, policija je dobila dozvolu da objavi fotografije i zatraži pomoć od građana pri identifikaciji huligana koji su tada demolirali stadion u Bidgošću, na kome se igralo finale.

Većina njih je tokom tuče i divljanja na utakmici imala sakrivena lica maramama i šalovima, a na glavi je držala kapuljače, kako ne bi bili prepoznali na snimcima. Policijski eksperti uporedili su, međutim, fotografije i snimke tokom izgreda sa snimcima mirnog ulaska na stadion pred početak utakmice.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Argentina ubedljiva protiv Južne Koreje

Policija je pozvala građane koji prepoznaju nekoga na tim fotografijama da im daju podatke. Do sada je zbog tuče sa navijačima rivala, demoliranja stadiona i napada na policiju i novinarske ekipe u Bidgošću uhapšeno 50 huligana oba tima, a 44 njih optuženo.

Svi su pod policijskim nadzorom, a nekima je već izrečena kazna zabrane ulaska na stadione u Poljskoj. Huligan koji je šutnuo kamermanku jednog poljskog sportskog televizijskog kanala proveo je mesec dana u istražnom zatvoru.

Povezana vest:  KADETKINJE, BALKANSKO PRVENSTVO 2010, Saopšten širi spisak igračica

Neki od optuženih su priznali krivicu, drugi pokušavaju da negiraju učešće u neredima, ali policija polako sakuplja snimke pre početka utakmice, gde su svi bili otkrivenih lica. Šef poljske policije Andžej Matejuk procenio je da će na kraju za izgrede u Bidgošću pred sudom odgovarati čak oko 1.000 huligana.

Posle divljanja huligana Legije i Leha u Bidgošću, rat izgrednicima na stadionima objavio je lično premijer Donald Tusk. Regionalne vlasti su na njegov nalog počele dosledno da koriste paragrafe zakona o bezbednosti na sportskim i masovnim manifestacijama, koji im daju pravo da zatvore stadione za sve navijače, ako policija oceni da bezbednost tokom utakmice nije dovoljno garantovana.

Povezana vest:  Hames Rodrigez svečano predstavljen u Realu: Ovo je ostvarenje sna

Fudbalski savez Poljske odlučio je prošle nedelje da se do kraja sezone fudbalske utakmice od prve lige do lokalnog nivoa igraju samo pred domaćim navijačima.