FUDBALSKA-LOPTA

Policija ispitala predsednika Hajduka iz Splita

 

Predsednik fudbalskog kluba Hajduk iz Splita, 32-godišnji Hrvoje Maleš, ispitan je danas u splitskoj policiji zbog fotografije na kojoj pozira sa ustaškom kapom. Maleš je, kako prenose hrvatski mediji, na informativnom razgovoru proveo gotovo tri sata, a portparolka policije Marina Kraljević-Gudelj kratko je novinarima rekla da će o celom događaju policija posebnim izveštajem obavestiti Državno tužilaštvo Hrvatske.

Povezana vest:  Valke: Dobijali smo pretnje, ali se Mundijal igra

Predsednik Hajduka, čiju su sliku objavili skoro svi mediji u Hrvatskoj, u policijsku stanicu je ušao neopažen, a ispred ga je čekao veliki broj novinara i fotoreportera koje je uspeo da izbegne i na odlasku.

Maleš je posebnim saopštenjem preko Hajduka potvrdio da je fotografija autentična, objasnivši poziranje s ustaškom kapom mladalačkom nepromišljenošću. On je naveo i da slika ne predstavlja njegove stavove, niti njega kao osobu, izvinivši se svima koje je ta fotografija na bilo koji način povredila.

Povezana vest:  Parovi osmine finala Evropskog prvenstva

Hrvatski mediji pišu da je Maleš navodno u društvu rekao da je fotografija nastala pre sedam godina u Čavoglavama.

Predsednik Svetske organizacije Roma za borbu protiv nasilja i netolerancije Toti Dedić najavio je danas da će podići tužbu protiv Hrvoja Maleša zbog sporne fotografije, odnosno javnog nošenja ustaškog obeležja.

-Pod tom kapom u Jasenovcu je pobijeno 30.000 Roma na nehuman način. Nameravam ga prijaviti i FIFA i UEFA, organizacijama koje se jako zalažu za borbu protiv rasizma – rekao je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, Toti Dedić.

Povezana vest:  Doživotna zabrana za bivšeg potpredsednika Fifa

Malešu u ovom slučaju, kako navode mediji, preti novčana, ali zakon propisuje i zatvorsku kaznu od tri meseca do tri godine.