lopta_u_mrezi

Osuđeni prvooptuženi za nameštanje utakmica

Prvooptuženi za nameštanje fudbalskih utakmica u Evropi Ante Šapina osuđen je danas u Bohumu na pet i po godina zatvora.

Šapina je hrvatski državljanin. On je priznao da je namestio više od 20 utakmica, među kojima su i dueli u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i nekoliko mečeva u evropskim klupskim takmičenjima.

Drugi optuženi, Marijo Cvrtak, osuđen je na pet i po godina zatvora. Treći optuženi, Slovenac Dragan Mihelič, osuđen je na 18 meseci uslovno.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Partizan izgubio zbog crvenog kartona

Prema pravnoj praksi u Nemačkoj, nijedan od osuđenih nije zvanično identifikovan, ali su mediji u zemlji objavili njihova imena.

Šapina i Cvrtak namestili su više od 20 utakmica, uključujući I utakmicu Finske i Lihtenštajna iz 2009. u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine, kada je sudija bio potplaćen.

Šapina je pred sudom objasnio da je otišao u Sarajevo da bi se sreo sa bosanskim sudijom i uredio da se rezultat ove inače nevažne utakmice kvalifikacija bude namešten.

Povezana vest:  Gvarin: Vidić preko potreban Interu

Sudija Novo Panić je u zamenu za 40.000 evra pristao da se pobrine da će se postići dva gola u drugom poluvremenu. Utakmica je završena 1:1, a oba gola postignuta su u drugom poluvremenu. Šapina je rekao da je jedan gol posledica očigledno nepravedno dosuđenog penala.

UEFA je doživotno suspendovala Panića i još jednog sudiju koji je bio u kontaktu sa Šapinom.

Povezana vest:  FS Japana otkazao dve prijateljske utakmice

Šapina je osuđen po 22 tačke, za prevaru i pokušaj prevare, dok je Cvrtak bio kriv po 26 tačaka za isto delo.

Šapina je 2009. godine za isto krivično delo već bio osuđen na 35 meseci zatvora.

Sud u Bohumu u aprilu je osudio još trojicu ljudi.