vuvuzela

Vuvuzele pored buke šire i zarazu

 

Navijačke trube vuvuzele pored toga što stvaraju veliku buku, mogu da prenesu i zarazne bolesti, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Prema podacima koji su dobijeni u naučnom istraživanju, tokom jednog duvanja u vuvuzelu oko četiri miliona kapljica izleti iz trube za samo jednu sekundu, dok prilikom vikanja čovek oslobodi 7.000 kapljica u sekundi.

Povezana vest:  Mohamed bin Hamam traži da se ispita predsednik Sep Blater

Ako osoba koja koristi vuvuzelu ima infekciju, mogla bi nekome u blizini da prenese grip ili tuberkulozu, pokazalo je istraživanje. Doktorka Rut Meknerni sa londonskog Univerziteta za higijenu i tropske bolesti rekla je da vuvuzele ne treba zabraniti, već ih „etiketirati“.

-Kao što je slučaj sa kašljanjem ili kijanjem, treba preduzeti akcije da se spreči širenje zaraza putem vuvuzela. Ljudi sa infekcijama moraju da budu upozoreni da ih ne koriste u blizini drugih osoba – upozorila je Meknerni.

Povezana vest:  Petrović: Zadovoljan sam igrom u većem delu utakmice

Vuvuzele su navijačke trube koje se najčešće koriste na afričkom kontinentu, a postale su popularne posle Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine u Južnoj Africi. Taj rekvizit bio je potom zabranjen na košarkaškom Svetskom prvenstvu u Turskoj zbog buke koju stvara, dok organizatori Olimpijskih igara u Londonu 2012. još nisu doneli odluku da li će dozvoliti vuvuzele na stadionima.

Povezana vest:  Kasiljas pauzira samo pet dana