Mančester ubedljivo do liderske pozicije 

manchester_unitedFudbaleri Mančester junajteda deklasirali su danas Portsmut sa 5:0 i barem privremeno izbili na lidersku poziciju na tabeli engleskog prvenstva sa bodom ispred drugoplasiranog Čelsija. 
Mančester je do ubedljive pobede nad Portsmutom stigao pošto su mu protivnički igrači pomogli sa čak tri autogola koja su u svoju mrežu smestili Entoni Vanden Bore, Mark Vilson i Ričard Hjuz. 
Golove su postigli i Vejn Runi i Dimitar Berbatov, pa je Mančester lako stigao do prvog mesta Premijer lige sa 56 osvojenih bodova. 
Čelsi će imati šansu da se sutra vrati na čelo tabele, ali to neće biti lak zadatak, pošto će u derbiju kola odmeriti snage sa trećeplasiranim Arsenalom, koji će pokušati da se vrati u trku za šampionskom titulom. 
Liverpul je u prvom meču danas pobedio gradskog rivala Everton sa 1:0 zahvaljujući golu Holnađanina Dirka Kujta, njegovom 50. u dresu crvenih. 
Kujt je mrežu Evertona zatresao u 55. minutu susreta, posle dobrog centaršuta kapitena Liverpula Stivena Džerarda iz kornera. 
Liverpul je do tri boda stigao iako je od 35. minuta imao igrača manje, pošto je tada isključen Sotiros Kirijakos. 
Grčki fudbaler je crveni karton dobio zbog starta sa dve noge na vezistu Evertona Maruanea Felainija, koji je prošao bez kazne, iako je odmah potom nagazio Kirijakosa. 
Meč je sa 10 igrača na terenu završio i Everton, pošto je Stiven Pijenar u 90. minutu dobio drugi žuti karton. 
Liverpul se zahvaljujući pobedi nad gradskim rivalom probio do četvrtog mesta na tabeli, poslednjeg koje sledeće sezone vodi u Ligu šampiona, odnosno u kvalifikacije za najkvalitetnije evropsko takmičenje. 
Ubedljivu pobedu ostvario je i Stouk Siti, koji je savladao Blekburn sa 3:0. Barnli je bio bolji od Vest Hema 2:1, a istim rezultatom je i Hal neočekivano pobedio Mančester Siti. 
Jedini gol za Siti postigao je reprezentativca Gane Emanuel Adebajor, kome je to bio prvi pogodak od kada se vratio sa Kupa afričkih nacija gde je delegacija njegove zemlje napadnuta rafalima iz vatrenog oruzzja. 
Bez pobednika završeni su dueli Sanderlenda i Vigana 1:1, odnosno Boltona – Fulama 0:0 i Totenhem – Aston Vila 0:0.

Povezana vest:  Remi Rumunije i Švajcarske