Brazil_SP_2014

Mundijalsko „čišćenje“ Rija

 

Hiljade pripadnika brazilske policije i vojske, uz podršku helikoptera i oklopnih vozila, upali su u nedelju u favelu u predgrađu Rio de Žaneira, u akciji borbe protiv kriminala koja se sprovodi uoči Mundijala u fudbalu 2014.

-Više od 100 marinaca, 160 elitnih i 600 običnih policajaca učestvovali su u ovoj operaciji oslobađanja Mangeire od kriminala – rekao je portparol brazilske policije.

Favela Mangeira nalazi se u blizini najvećeg fudbalskog stadiona na svetu, Marakane, i poznata je i po najstarijoj školi sambe koja je tu smeštena.

Akcija brazilskih snaga bezbednosti protekla je bez ispaljenog metka: započela je pred zoru, uz učešće 14 oklopnih vozila koja su uz veliku buku prolazila ulicama favele, pod pratnjom helikoptera i pešadije.

Povezana vest:  Paunović: Od početka smo verovali u uspeh

Posle sat ipo, dva vozila su stigla u centralni deo favele, a jean od učesnika vojno-policijske akcije postavio je brazilsku zastavu na vrh vodenog topa.

Kako se navodi, snage bezbednosti Brazila nisu naišle na otpor, a članovi bandi koji su kontrolisali tu favelu odavno su već bili pobegli.

„Probudila nas je oko šest sati buka helikoptera. Bilo bi im bolje da ulože novac u izgradnju bolnica“, rekla je jedna od stanovnica favele koja se predstavila kao Bete.

Njen sedmogodišnji sestrić Donovan bio je toliko uplašen da su mu se „noge tresle“.

Povezana vest:  Napoli se pojačao Maskarom i Ruizom

-Sva se kuća tresla, mislio sam da će policajci da počnu da pucaju – rekao je mališan.

Većina stanovnika favele odbili su da komentarišu događaj iz straha od odmazde narko bandi koje su u ovom siromašnom predgrađu imale „bazu“.

-Sve ovo se radi zbog prvenstva sveta u fudbalu. A šta posle? Ko može da garantuje da neće sve biti isto kao pre, kada policija bude napustila favelu – pita se 54-godišnja Vera.

Neki do stanovnika favele izrazili su bojazan da bi sada moglo da dođe do oružanih sukoba između policije i narko bandi.

Povezana vest:  Čelsi bolji od Junajteda, Azar vodi do titule

Operacija zauzimanja najveće favele u Rio de Žaneiru jedan je od „bezbednosnih uslova“ za održavanje Munđala 2014, ali i Olimpijskih igara 2016. godine.

Brazilske vlasti su u poslednje dve godine razrušile nekoliko kriminalnih „gnezda“ koje su narko bande „svile“, uglavnom, u sirotinjskim predgrađima.

Predsednik SAD Barak Obama je u martu ove godine, tokom posete Brazilu, podržao program borbe protiv kriminala u favelama.

Do sada je 20 od 1.000 sirotinjskih predgrađa Rio de Žaneira „očišćeno“ od kriminalnih bandi.

Oko 20 odsto stanovnika Rija, odnosnio šest miliona stanovnika, živi u favelama.