Andre_Villas_Boas_trener_Porto

Viljaš Boaš: Poređenje sa Murinjom je neizbežna!

 

Novi trener Čelzija, 33-godišnji Andre Viljaš Boaš, dao je intervju službenoj internet stranici premijerligaškog kluba iz Londona.

-Poređenje sa Murinjom? Nema šanse da to izbegnem. Takve stvari zanimaju medije. Ali nisam istim putem iz Porta u Čelzi otišao zato jer je isto učinio Murinjo. Slučajno se dogodilo da sam dobio priliku da zaredom vodim dva tako dobra, vrhunska kluba – rekao je Viljaš Boaš, koji je pomagao Murinju u Čelziju kao skaut i pomoćni trener između 2004. i 2007. godine, posle čega je za njim otišao i u milanski Inter.

Prvi trenerski posao Viljaš Boaš je dobio u Akademici iz Koimbre u oktobru 2009. godine.

Povezana vest:  Juventus dobio derbi na Olimpijskom stadionu

-To je ludo, nema dileme. Postigao sam toliko mnogo u samo dve godine. Bile su to za mene srećne godine. Kad sam dobio priliku da pređem u Akademicu, jednostavno se nisam dvoumio ni sekunde. Odlučio sam da napustim Murinja i krenem samostalno. Bio je to izazov kakav se ne propušta. Treniranje nikad nisam doživljavao kao opsesiju i nisam nikad koristio Žozea kao vezu pri zapošljavanju. Sve mi se izdogađalo spontano i ispalo je jako dobro.

Trenersko čudo od deteta takođe je objasnio kako mu je bilo da se rastane od Porta:

-Vrlo teško. Porto je moj klub, Porto je moj grad. Iz grada u kojem ste rođeni nema bežanja. Znam da će Portovi navijači zauvek osećati da sam ih izdao. Ali jednostavno sam bio suočen sa novim izazovom i prihvatio ga.

Povezana vest:  SP 2010, Srbija može da pobedi Nemačku

Osnovni zadatak na početku njegove karijere u Čelziju biće mu da pridobije poverenje igrača:

-Najbitnije je motivisati igrače da pravilno shvate ambicije kluba. Opet ponavljam da moramo biti svesni naše nedavne prošlosti, činjenice da smo osvajali titule prvaka 2005, 2006. i 2010. godine. Osećam se samouvereno i mislim da možemo motivisati celu našu okolinu i da možemo odgovoriti na ambicije naših igrača, navijača, klupske radne zajednice i vlasnika, gospodina Abramoviča.“

Godine 1994. tadašnji je trener Porta, danas pokojni Bobi Robson, zaposlio je Viljaša Boaša u skautskoj službi kluba kao 16-godišnjaka nakon što ga je ovaj, inače njegov tadašnji komšija, zadivio poznavanjem fudbala i engleskog jezika u jednom spontanom razgovoru na ulici.

Povezana vest:  Almerija izašla iz opasne zone, pobeda Reala

-Bobi je bio vrlo važna osoba za moju karijeru. Savetovao me u mladosti da se posvetim trenerskom usavršavanju. Otvorio mi je vrata kluba kako bih mogao da pristupim njegovim treninzima u Portu. Imali smo sjajan odnos i bio je osoba koju sam izuzetno poštovao. Verujem da bi bio srećan, izuzetno srećan zbog mene. Motivisao je takođe, hrabreći i bodreći ga, Žozea Murinja. Siguran sam da je to učinio mnogim ljudima: inspirisao ih da aktivno preuzmu ulogu u stvaranju sopstvene karijere i načina života.