FIFA_Womens_Germany_2011

Sutra se otvara svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu

 

U prisustvu predsednika Nemačke Kristijana Vulfa (Christian Wulff) i savezne kancelarke Angele Merkel sutra uveče će na Olimpijskom stadionu u Berlinu biti otvoreno svetsko fudbalsko prvenstvo za žene. Nemačka ekipa, sa selektorkom Silvijom Najd (Silvia Neid) i kapitenkom Birgit Princ (Prinz) odigraće prvu utakmicu, i to sa reprezentacijom Kanade.

Poslednji put se nemački tim sastao sa Kanadom u septembru 2010. i meč dobio sa rezultatom 5:0. Nemačke fudbalerke su dva puta osvojile svetsko prvenstvo koje se održava od 1999. godine – 2003. i 2007. Time je nemačka reprezentacija do sada najuspešnija ekipa na ovom turniru, zajedno sa timom SAD.

Utakmice će se od sutra, pored Berlina, igrati u Frankfurtu, Menhengladbahu, Zinshajmu, Volfsburgu, Augsburgu, Bohumu, Drezdenu I Leverkuzenu. Finalna utakmica igraće se u Frankfurtu. Kao i za svetsko fudbalsko prvenstvo u muškom fudbalu koje je 2006. održano u Nemačkoj, u velikim gradovima uređeni su „navijačke promenade“ na kojima građani, na velikim ekranima mogu da prate sve utakmice.

Povezana vest:  Karvaljo potpisao dvogodišnji ugovor za Real Madrid

U Berlinu je za to odvojen prostor iza Brandenburške kapije u centru grada. Uprkos činjenici da je do juče prodato preko 700.000 od 900.000 karata koje su bile u slobodnoj prodaji, nema navijačke euforija kakve je vladala 2006.

Nemačka, kao branilac titule, je imala sreće, kako pišu mediji, i našla se u grupi sa Kanadom, Nigerijom i Francuskom.

U grupi B su Novi Zeland, Meksiko, Japan i Engleska, u grupi C su SAD, Švedska, Severna Koreja i Kolumbija, a u grupi C Brazil, Australija, Norveška i Ekvatorijalna Gvineja. Nemački fudbalski savez (DFB) je od 2007. godine, kada je odlučeo da će se SP održavati u Nemačkoj, potrošio 20 miliona evra za različite kampanje vezane za ovo takmičenje.

Povezana vest:  PLEJ OF ZA LIGU ŠAMPIONA, Ubedljive pobede Dinama, sigurni Bajern

Reč je o programima kao što su „Dečiji snovi 2011“ čiji je cilj propagiranje fudbala među decom i posebno devojčicama, „Tim 2011“, „Radost igre“ ili „Zeleni gol“, ekološki program koji je trebalo da skrene pažnju na to da i sportska takmičenja mogu da se organizuju neutralno sa stanovišta očuvanja zivotne sredine.

Budžet SP isznosi 51 milion evra, od čega su 24 miliona prihodi od sponzora. Ostatak, nadaju se organizatori, treba da se pokrije od prodatih karata. Pri tome je popunjenost mesta od 80 odsto dovoljna da se prvenstvo završi bez gubitaka.

Povezana vest:  Butorović: FSS mora da prizna svoje greške!

Regionalni mediji iz različitih delova Nemačke pišu da su već propagandne akcije pre početka prvenstva doprinele povećanju popularnosti fudbala među devojčicama, kojih ionako poslednjih godina ima sve više u klubovima koji treniraju podmladak.

Doduše, ankete pokazuju da samo svaki drugi građanin Nemačke zna ime makar jedne fudbalerke nacionalnog fudbalskog tima, što se ne da uporediti sa situacijom iz 2006. i prvenstvom za muškarce. Ipak, 62 odsto građana namerava da prati mečeve na javnim mestima ili na televiziji, i to 69 odsto muškaraca i 56 odsto žena.

Za otvaranje prvenstva sutra uveče prodato je 74.000 karata, više nego za ijedan fudbalski meč u ženskom fudbalu do sada u Evropi.