gold-cup_2011

GOLD CUP 2011

Meksiko preokretom do naslova

Meksička reprezentacija odbranila je naslov prvaka Severne i Srednje Amerike. U finalu Gold Cupa izabranici Žozea Manuela de la Torea pobedili su SAD s 4-2 i to nakon što su gubili s 2-0.

Više od 93.000 gledalaca, većinom navijača Meksika, na stadionu Rose Bowl u Pasadeni na kojem se igrao i finale Svetskog prvenstva 1994, svedočilo je nakon 23 minute igre velikoj prednosti domaćina takmičenja.

Povezana vest:  Spartak do pobede u sudijskoj nadoknadi

Već u osmoj minuti Majkl Bradli je glavom doveo SAD u vodstvo, a 15 minuta kasnije prvi je pogodak na ovogodišnjem Gold Cupu zabio i Landon Donovan, najbolji strelac u istoriji američke reprezentacije. Tim je golom ujedno postao i prvi strelac Gold Cupa svih vremena (13 pogodaka).

Uraganski start fudbalera Boba Bradlija nije, međutim, omeo Meksikance koji su najpre u 29. minuti pogodtkom Pabla Edsona Barere smanjili zaostatak, a do kraja poluvremena, u 36. minuti, i izjednačili preko Žozea Andresa Guardada. Dvojica spomenutih su režirala i vođstvo branilaca naslova, već u petoj minuti drugog dela Guardado je asistirao napadaču Vest Hema za njegov drugi gol večeri. Priču je u 76. minuti sjajnim pogotkom zaključio veznjak Totenhema Đovani dos Santos.

Povezana vest:  Nikolić: Dobra provera za kvalifikacije za LŠ

Napadač Mančester Junajteda Havijer Hernandez je ovom prilikom ostao bez gola, ali je s ukupno sedam pogodaka poneo naslov prvog strelca takmičenja.

Meksiko je, pak, ponovio uspeh iz 2009. godine kada je u finalu također bio bolji od SAD-a, tada s čak 5-0. Meksikancima je to ukupno deveti naslov na prvenstvima Severne i Srednje Amerike, po čemu su ubedljivo najuspešnija reprezentacija ovog takmičenja. Ujedno, subotnjim su trijumfom izborili nastup na Kupu konfederacija u Brazilu 2013, generalnoj probi za SP godinu kasnije.

Povezana vest:  Berluskoni smenjuje Inzagija i dovodi Spaletija