barcelona team goal celebration

Barselona prijavila gubitak od 9,3 miliona evra

 

Sportsko društvo Barselona je za proteklo jednogodišnje porezno razdoblje, od prvog jula 2010. do 30. juna 2011. prijavilo neočekivano mali gubitak od 9,3 miliona evra. Očekivao se, barem prema medijskim analizama i pisanjima, gubitak od 21,4 miliona evra. Što je još značajnije, reč je o drastičnom smanjenju u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje, koje je Barselona završila „u crvenom“ za 83 miliona evra.

Povezana vest:  Šampanj za javnost izveštaja o istrazi korupcije

-Pobeda u Ligi šampiona, novopotpisani sponzorski ugovor sa Katar Fondacijom, rasprodat Stadion Kamp Nou i velika poseta klupskom muzeju pomogao je da se smanji gubitak – rekao je potpredsednik kluba zadužen za ekonomske poslove, Havier Faus, koji je još dodao:

-Naša je obaveza da sledeću poreznu godinu, paralelnu sa sezonom 2011/12, završimo sa profitom. U tome ćemo sigurno da uspemo i prvi put u tri godine poslovaćemo sa pozitivnom bilansom.

Povezana vest:  Andrija Kaluđerović napušta Zvezdu!?

U saopštenju javnosti klub je takođe objasnio da je klub pozitivnijeg poslovanja koštala prodaja Zlatana Ibrahimovića, Dmitra Čigrinskija i Martina Caceresa za značajno manje svote nego što su za njih koju sezonu ranije uplaćene. Da tih transfera nije bilo, klub bi prijavio 33,5 miliona evra plusa.

U sezoni 2010/11 klub je obrnuo 473.4 miliona evra. Reč je o 14-postotnom povećanju u odnosu na prethodno razdoblje. Troškovi su porasli za 10,4 posto, a iznosili su 472,6 miliona evra. Negativna razlika nastala je zbog isplata bonusa za osvajanje Lige šampiona.

Povezana vest:  Donji Srem: Rad će na Banjici prepustiti pobedu Spartaku

Ukupni dug Barselona je sa 430,6 miliona evra uspeo da smanji na 363,7 miliona.

Spomenute brojke odnosne se na kompletno Sportsko društvo Barselona. Poznato je, međutim, da na fudbalsku ekipu otpada ogroman deo budžeta, dok drugim sportskim klubovima ostaju mrvice.