FUDBALSKA-LOPTA

Optužnica protiv bivših funkcionera Hajduka

 

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu saopštilo je večeras da je podiglooptužnicu protiv poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivšeg fudbalera i direktora Hajduka Vedrana Rožića zbog malverzacija u tom splitskom fudbalskom klubu.

Uz Rožića se za zloupotrebe položaja i ovlašćenja u privrednom poslovanju od 1992. do 1997. kada su bili na čelu Hajduka terete I bivši finansijski direktor Hajduka Bartol Kaleb i tadašnji sportski direktor kluba Ivan Buljan.

Okrivljenom Rožiću stavlja se na teret da je kao direktor Hajduka zajedno s bivšim financijskim direktorom od februara 1992. do jula 1997. deo novca tog kluba, 18 miliona nemačkih maraka, uplatio u tzv. „crnu deviznu blagajnu“, a ne na žiro račun kluba u Zavodu za platni promet.

Povezana vest:  Promovisana fondacija FK Crvena zvezda

Iz te blagajne su isplaćivali igračima i drugim osobama novac na koji nisu uplaćeni porezi i doprinosi, čime su klubu pribavili oko 74 miliona kuna imovinske koristi na štetu državnog budžeta, navelo je tužilaštvo na svojim internet stranicama.

Rožića se tereti i da je s Kalebom odobrio da se novac s računa kluba kod jedne banke nepovratno doznače privatnim preduzećima čime je Hajduk navodno oštećen za oko 100.000 kuna.

Povezana vest:  Paolo Maldini: Milan nije dorastao Barseloni ili Čelziju

Rožić i Buljan, kao sportski direktoru kluba, terete se i da u blagajnu kluba nisu položili deo deviznih sredstava ostvarenih prodajom igrača u strane klubove, nego su ih zadržali za sebe oštetivši Hajduk za oko sedam miliona kuna.

Poslaniku HDZ-a Vedranu Rožiću ranije danas Mandatno-imunitetska komisija Sabora Hrvatske skinula je poslanički imunitet, a parlament bi tu odluku trebalo da potvrdi na prvoj sednici na jesen. Krivična prijava u ovom slučaju podneta je još 2000. godine.

Iako se od početka afera povlačilo i ime sadašnjeg predsednika Privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića koji je u spornom periodu bio predsednik Upravnog odbora Hajduka, optužnica protiv njega nije podignuta.

Povezana vest:  Gradski derbi u Podgorici, Sutjeska domaćin Petrovcu

Od krivičnog progona se odustalo jer je tužilaštvo utvrdilo da on nije bio ovlašćen da potpisuje finansijska dokumenta ili naloge za plaćanje s inostranih računa. Inače, tužilaštvo je podiglo i drugu optužnicu u slučaju Hajduka i to protiv više čelnika koji su upravljali klubom od 1997. do 2000. Oni se terete za 100 miliona kuna utaje poreza i 1,8 miliona kuna štete klubu.