chuck-blazerFBI istražuje tajne transakcije Čaka Blazera

Čack Blazer (66), FIFA-in službenik iz Sjedinjenih Američkih Država, pod FBI-ovom je istragom. Sporne su tajne uplate na njegove račune u poreskim oazama.

U pitanju su računi prijavljeni na Kajmanskim ostrvima i Bahamima. Premda je Amerikanac zaposlen u Fudbalskoj federaciju Severne, Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), sumnja se da su uplate (bilo ih je više) dolazile od Karipske fudbalske unije (CFU), organizacije koja autonomno deluje unutar CONCACAF-a.

Povezana vest:  Aktivnosti FSS do početka SP

Poslednji iznos koji je Blazer primio na račun u martu ove godine iznosi 250.000 američkih dolara. Ček je deponovao na svoj račun na Bahamima, a plaćanje je sprovedeno kao povrat pozajmice.

Tokom prošle godine tadašnji predsednik CONCACAF-a Džek Varner odobrio je isplate CFU-a prema Blazeru u iznosu od 205.000 dolara (septembar) odnosno 57.750 dolara.

Povezana vest:  Anćeloti: Menjao bih ovih 9:1 za sve pobede do kraja sezone

Varner je bio Blaterov dugogodišnji zamenik u FIFA-i dok ga posla nije koštao upravo Blazerov iskaz u maju, neposredno uoči izbora za predsednika.FIFE.

Blazer je odradio ulogu Blaterova igrača i prijavio korupcijski čin u režiji Varnera i Mohameda Bin Hamama, tadašnjega katarskog protivkandidata Blateru na izborima. Dvojica su predsednicima 25 saveza karipskih država u CFU-u podelili milion dolara (40.000 dolara po glavi) u zamenu za njihove glasove na predsedničkim izborima. Otkriveni su i suspendovani: Varner se povukao samoinicijativno dok je Bin Hamam doživotno suspendovan, te je sada u žalbenom postupku.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Optimistični Agire sa Blankom i omladincima na Mondijalu

Istraga koju provodi FBI mogla bi biti njihov odgovor Blazeru, odnosno Blateru.