mancester_slavlje_2011

LIGA ŠAMPIONA

Mančester junajted najviše zaradio u Ligi šampiona

 

Mančester junajted zaradio je najveći deo nagradnog fonda u prošloj sezoni fudbalske Lige šampiona, pošto je dobio 53,2 miliona evra, iako je poražen u finalu. Prema podacima koje je danas objavila Evropska fudbalska unija (UEFA), evropski šampion Barselona zaradila je 51 milion evra zato što su ugovori za televizijske prenose manji u Španiji nego u Engleskoj. UEFA je objavila da je raspodelila 754,1 milion evra među 32 kluba koja su učestvovala u grupnoj fazi takmičenja.

Povezana vest:  Predsednik Zvezde: Poštujemo sve odluke FSS-a

Među većim dobitnicima su i Čelsi sa 44,5 miliona, polufinalista Šalke sa 39,75 milina i Real Madrid sa 39,3 miliona evra. Žilina iz Slovačke, koja je izgubila svih šest mečeva u grupi, dobila je 7,4 miliona evra. Slovačka televizija platila je 212.000 evra, što je manje nego nedeljna plata centarfora Mančestera Vejna Runija.

Povezana vest:  Vojvodini, Radu i OFK Beogradu ukinuta zabrana transfera

Dodatnih 125 miliona evra podeljeno je među nacionalnim savezima I klubovima koji su igrali kvalifikacije. UEFA je raspodelila 150 miliona evra među 56 klubova koji su igrali fazu po grupama i drugi deo Lige Evropa.

Finalista Braga dobila je 4,5 miliona evra pošto se priključila u šesnaestini finala, a pre toga je zaradila 11,8 miliona iz grupe Lige šampiona. Pobednik Lige Evropa Porto dobio je 7,8 miliona evra, ali nije najveći dobitnik jer ugovori sa portugalskom televizijom nisu bili toliko unosni.

Povezana vest:  Busaka šef odeljenja za suđenje FIFA

U Ligi Evropa najviše je zaradio španski Viljareal, koji je ispao u polufinalu, ali je dobio nešto više od devet miliona evra.