UEFA_Liga_Sampiona copyLIGA ŠAMPIONA

Barselona u odbranu titule kreće protiv Milana

Fudbaleri Barselone sutra će početi put ka odbrani titule prvaka Evrope, a već na prvom koraku imaće jednu od najtežih prepreka, ekipu Milana, sedmostrukog prvaka Evrope.

Ova dva tima zajedno imaju 11 titula kontinentalnog šampiona, a kroz istoriju su često igrali važne i uzbudljive utakmice. Verovatno najvažniju odigrali su 1994. godine, kada je Milan u finalu deklasirao Katalonce sa 4:0, uz briljantnu partiju Dejana Savićevica.

Sutra će Barsa, ipak, biti favorit jer igra kod kuće, brani titulu i ima kvalitetniju ekipu od rosonera. Oba tima su minulog vikenda u prvenstvenim mečevima osvojili samo po bod, identičnim rezultatom 2:2, Barselona u gostima protiv Real Sosijedada, a Milan na svom terenu protiv Lacija.

Povezana vest:  Marota: Krasić je bio dobar pazar

-Izuzetno poštujemo Barselonu koja igra najbolji fudbal na svetu. Ipak, ne smemo da zaboravimo da i Milan ima vrhunske igrače. Moramo da budemo veoma oprezni i ozbiljni – rekao je trener Milana Masimilijano Alegri italijanskim medijima.

Iz Milana su najavili da će Antonio Kasano meč početi na klupi, a u tandemu sa Zlatanom Ibrahimovićem igraće Alešandre Pato.

-Milan ima odličnu ekipu, tu su Ibrahimović, Pato, Robinjo i Kasano. Svi su oni opasni i moramo da obratimo pažnju na svaki segment igre – kazao je igrač Barselone Serhio Buskets za sajt španskog kluba.

U drugoj utakmici H grupe u Pragu će se sastati debitant u LŠ, češka Viktorija Plzenj i beloruski BATE Borisov predvođen našim nekadašnjim reprezentativcem Matejom Kežmanom.

Povezana vest:  Liverpool želi Klopa, Real Madrid Klosea ili Gekasa

Derbi utakmicu E grupe u Londonu igraće Čelsi i Bajer iz Leverkuzena. Ovaj meč predstavljaće i povratak kapitena Bajera Mihaela Balaka na stadion Stamford Bridž, pošto je od 2006. do 2010. igrao za „plavce“. „Evropski trofej je san svakoga ko se bavi fudbalom. Sve ekipe koje igraju LŠ su veoma kvalitetne. Za mene će ovo biti novi, veliki izazov. Idemo korak po korak, želimo da pobedom počnemo sezonu u Evropi“, rekao je trener Čelsija Andre Viljas-Boaš.

Belgijski Genk, koji je u kvalifikacijama eliminisao Partizan, gostuje sutra španskoj Valensiji u drugoj utakmici ove grupe.

Zanimljivo će biti i u Dortmundu, gde će Borusija dočekati Arsenal. Kao i u Balakovom slučaju, Tomas Rosicki odmeriće snage protiv svog bivšeg kluba, pošto je od 2001. do 2006. bio član Borusije. U timu iz Dortmunda trebalo bi da bude i srpski štoper Neven Subotić.

Povezana vest:  FK Partizan: Puna podrška treneru Nikoliću, Škuletić ostaje

U drugom meču F grupe grčki šampion Olimpijakos će u Pireju dočekati francuski Olimpik iz Marselja. Za grčki tim mogli bi da zaigraju reprezentativci Srbije Ljubomir Fejsa i Marko Pantelić.

Prošlogodišnji osvajač Lige Evrope, ekipa Porta dočekaće u G grupi ukrajinski Šahtjor, dok će kiparski Apoel na čijoj klupi sedi Ivan Jovanović u Nikoziji ugostiti ruski Zenit sa Dankom Lazovićem i Aleksandrom Lukovićem.

Parovi 1. kola:

E grupa: Čelsi – Leverkuzen, Genk – Valensija

F grupa: Dortmund – Arsenal, Olimpijakos – Marselj

G grupa: Porto – Šahtjor, Apoel – Zenit

H grupa: Barselona – Milan, Plzen – BATE Borisov

Utakmice prvog kola igraju se sutra od 20.45.