dragan_dzajic_i_dres

SUĐENJE DŽAJIĆU

Ročište po zahtevu za oduzimanje imovine Džajiću 2. novembra

 

Viši sud u Beogradu će 2. novembra ponovo razmatrati zahtev tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine optuženom Draganu Džajiću i bivšim čelnicima fudbalskog kluba Crvena zvezda, najavio je danas sudija Danko Laušević. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u julu prethodnu Lauševićevu odluku kojom je imovina privremeno oduzeta bivšem predsedniku Zvezde Džajiću, finansijskom direktoru Vladimiru Cvetkoviću i sekretaru kluba Milošu Marinkoviću, i kojom je odbijen zahtev za oduzimanje imovine fudbalskog menadžera Ranka Stojića.

Džajić, Cvetković, Marinković i Stojić optuženi su da su zloupotrebom službenog položaja od 1998. godine do 2002. godine prisvojili 7,12 miliona evra, osam i po miliona nemačkih maraka i dva miliona američkih dolara od transfera fudbalera Gorana Drulića, Perice Ognjenovića, Zorana Njeguša i Ivana Dudića.

Svim optuženima imovina je „zamrznuta“, odnosno oni ne mogu da je prodaju, a sud će naknadno odlučiti o zahtevu Stojićeve odbrane da postupak za oduzimanje imovine protiv Stojića bude razdvojen da bi bio okončan što pre, jer Stojić zbog tog postupka trpi ogromnu poslovnu štetu.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Lista strelaca, posle trinaestog dana (23. jun)

Više tužilaštvo u Beogradu tražilo je da četvorici optuženih i članovima njihovih porodica budu oduzeti stanovi, kuće, automobili, džipovi i novac.

Na današnjem suđenju po optužnici za zloupotrebe u transferima fudbalera svedočio je bivši dugogodišnji predsednik Upravnog odbora Crvene zvezde i nekadašnji direktor Beogradskog vodovoda Čedomir Petrović, koji je istakao da Džajić nikada nije oštetio Zvezdu niti je bilo pritužbi na njegov rad, pa klub nije imao razloga da podnosi odštetni zahtev protiv Džajića.

-Džajić je, dok sam bio predsednik Upravnog odbora, od decembra 1989. godine do juna 1998. godine, bio sportski direktor kluba i bavio se sportskim pitanjima, pa nije ni mogao finansijski da ošteti Zvezdu – rekao je Petrović, koji je bio član Upravnog odbora do 2004. godine.

Petrović je rekao da je Zvezda tokom njegovog mandata prodala između 80 i 100 fudbalera, nekoliko timova ukupno, i da klub nije oštećen ni u jednom transferu, a isplaćeni su i svi igrači koji su otišli iz Zvezde.

Povezana vest:  Van Persi u timu Arsenala za meč sa Barselonom

-Nikada nijedan igrač nije prodat mimo odluke Upravnog odbora i pre nego što smo odobrili transfer. Nisam gledao ugovore, jer smo verovali stručnoj ekipi kluba koja nas je izveštavala o svim detaljima transfera i nikada nas nije prevarila – rekao je Petrović.

Petrović je, na pitanje tužiteljke Jelene Katić da li mu je poznat tajni račun u banci u Cirihu sa nazivom „Rote štern“, koji je po optužnici služio za transfere, odgovorio da mu taj račun nije poznat, ali da je moguće da su postojali računi za koje on nije znao.

Svedok je naveo da mu nije poznato ni da li je Cvetkovićev privatni račun služio za plaćanje transfera fudbalera niti mu je bio poznat račun koji se vodio kao „šifra“, ali da je moguće da je bilo plaćanja preko privatnih računa tokom sankcija.

Sudija Laušević rekao je svedoku da je kao predsednik Upravnog odbora do 1998. godine „morao znati“ za račun, na šta mu je Petrović uzvratio: „A, zašto bih ja to morao da znam? Ne sporim da je bilo plaćanja preko privatnih računa, ali bile su sankcije“.

Povezana vest:  FIFA: Posle pandemije pet plus jedna izmena

Petrović je istakao da je Zvezda poslovala po zakonu i da je svake godine imala završni račun na koji nikada nije bilo primedbi, kao i da Zvezda ni u najtežim vremenima nikome nije ostala dužna, a naročito ne igračima.

-Deo od prodaje igrača išao je klubu, a deo igraču i njegovim menadžerima. Mene je zanimalo samo da li je Zvezda dobila svoj deo, a ostalo me nije zanimalo – odgovorio je Petrović na pitanje o transferu Njeguša u madridski Atletiko.

Petrović je rekao da je isti postupak bio i za prelazak Perice Ognjenovića u madridski Real i da zna da je i od tog trasfera Zvezdi uplaćen ugovoreni deo, dok transfera Drulića i Dudića nije mogao da se seti.

Suđenje će biti nastavljeno 6. decembra.