trofej_rud_gulit
Gulit: Srbija ima sjajne igrače, ali nema tim
 
Legendarni holandski fudbaler Rud Gulit izjavio je danas da je neprijatno iznenađen što se reprezentacija Srbije nije plasirala ni u baraž za Evropsko prvenstvo.
On je tokom boravka u našem glavnom gradu u ulozi ambasadora UEFA u akciji „Donesi trofej Lige sampiona“ rekao kako je od selekcije koja je u kvalifikacijama za prethodni Mundijal iza sebe ostavila jednu Francusku očekivao mnogo više.
-Iskreno, razočarala me Srbija, uostalom kao i sve vas. Srbi su oduvek imali talentovane igrače, pre svega tehnički dobro obučene. Vaši momci igraju u najvećim evropskim klubovima i umesto da i reprezentacija bude na tom nivou desio se ovaj neuspeh. Ne znam razloge zašto je to tako, ali mislim da je problem u tome što nemate tim – rekao je Gulit.
Na pitanje da li bi možda on u ulozi selektora mogao da napravi tim Gulit se nasmejao i rekao:
-Zašto da ne? Ali, niko me nije zvao.
Slavni Holanđajnin iskoristio je priliku i da se priseti svog prvog dolaska u Beograd 1988. godine i čuvene utakmice između Crvene zvezde i Milana kada je magla sačuvala italijanski klub.
-Uvek se rado vraćam u Beograd, naravno da se sećam svega što se dešavalo na tom meču. Bio sam povređen i gledao sam utakmicu sa klupe, međutim, spustila se magla i nisam video kada je Zvezda postigla gol. Došlo je do prekida i sutradan je trener Arigo Saki tražio da specijalno zbog mene iz Milana stigne fizioterapeut da bi me osbosobio za meč. Nikad neću zaboraviti kako sam trčkarao po hotelu i pripremao se.
Gulit je istakao kako posebno pamti „neprijateljsku“ atmosferu na stadionu Crvene zvezde.
-Navijači su bili veoma bučni, kao da su hteli da nas uplaše. Igralo se veoma rano i po svemu bila je to čudna utakmica. Dali smo dva gola, ali drugi sudija nije priznao, pa se onda povredio Donadoni i ja sam ušao na teren. Imali smo i sreće prilikom penala, ali to je fudbal. Sećam se da smo bili veoma srećni posle pobede jer smo eliminisali tim koji je imao velike majstore Savićevića, Stojkovića i Prosinečkog.
Sada u evropskom fudbalu važe potpuno druga pravila, sve se uglavnom okreće oko novca i Gulit kaže da će klubovima iz drugih delova Evrope teško uspeti da ugroze najbogatije.
„Pogledajte samo primer Španije, pa tamo Barselona i Real beže i po 20 bodova trećeplasiranom, to dovoljno govori. Inače, ono što igra Barselona je neverovatno, kao da je u pitanju „plejstejšn“ i teško da će neko moći da ih ugrozi, bar ne uskoro. Najbliži tome je Real, pa Mančester, a ja bih voleo i da to može Čelsi, klub za koji mogu da kažem da je moj“, konstatovao je Gulit.
Fudbaler koji je dva puta osvojio Ligu šampiona sa Milanom kao jednu od dve najvažnije utakmice u svojoj karijeri izdvojio je upravo finale protiv Steaue koje je usledilo posle čuvenog meča sa Crvenom zvezdom.
-Pobedili smo 4:0, a ja sam dao dva gola. Takođe, nikad neću zaboraviti kada sam sa Holandijom postao šampion Evrope u Nemačkoj 1998. godine. Nadam se da će moji sunarodnici uspeti da to ponove u Poljskoj i Ukrajini – zaključio je Gulit.
 
Povezana vest:  SP JAR, PARAGVAJ – N. ZELAND, Paragvaj protiv Novog Zelanda za plasman u osminu finala