stadion_partizana_ceo_derbi

Pred meč u Humskoj u fokusu nije fudbal, nego „navijači“

 

Pred sutrašnji prvenstveni meč Partizana sa Smederevom ponovo u fokusu nije fudbal, već „navijači“, sudeći po pisanju medija koji najavljuju obračun rivalskih navijačkih grupa. Beogradska štampa piše da policija ima saznanja da bi pripadnici „Zabranjenih“ sutra mogli da pokušaju upad južnu tribinu.

Direktor policije Milodrad Veljović kaže da je atmosfera pred sutrašnju utakmicu između fudbalera Partizana i Smedereva na stadionu“crno-belih“ napeta i poručio da navijači problem moraju rešiti unutar trofejnog kluba.

-Policija operativno radi, ali na „Partizanu“ je glavni zadatak da reši problem njegovih navijača. Naravno, mi smo tu i spremni smo da sprečimo eventualne nerede – rekao je Veljović.

Povezana vest:  Krstajić: Da isprobamo nove sisteme protiv Maroka i Nigerije

Broj pripadnika MUP-a na obezbeđenju manifestacije zavisiće, dodao je, od konačne provere bezbednosti skupa.

-Za sada ništa ne ukazuje na postojanje mogućnosti otkazivanja meča i nadam se da do toga neće doći. To je sportska manifestacija i očekujem da u tom duhu i protekne – zaključio je Veljović.

Sukob između navijača Partizana datira od prošlog proleća. Sa jedne strane su pripadnici najveće navijačke grupe „Alkatraz“, koja ima prevlast na južnoj tribini, a sa druge su tzv. „Zabranjeni“ sa najjačom podgrupom „Saut Femili“, koji su poslednjih nekoliko meseci proterani sa tribina Partizanovog stadiona.

Pripadnici ove dve navijačke grupe navodno se obračunavaju izvan stadiona već duže vreme.

Povezana vest:  Otvoren Zvezdin kamp na Zlatiboru

Prvi težak obračun desio se nedavno kada je jedan pripadnik grupe „Saut Femili“ izboden nožem nedaleko od prostorija Sportskog društva Partizan, a sve je kulminiralo prošle subote kada je na Novom Beogradu ubijen Ivan Perović, pripadnik grupe „Saut Femili“, a ranjen njegov „saborac“ Ðorđe Stanojević.

Komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov izjavio je danas da sukob frakcija navijačkih grupa Partizana, u kojoj je jedno lice izgubilo život, nisu primeri nasilja u sportu.

-Mi imamo problem nasilja u društvu i neophodno je odvojiti te dve stvari – nasilje u sportu i društvu. Obračun dve navijačke grupe, posebno ako se dogodi daleko od stadiona, ne može da bude nasilje u sportu – rekao je Mirkov na seminaru „Za sport bez nasilja“.

Povezana vest:  Neeprimereno ponašanje Mamića na HRT-u

On je dodao da zakonodavni sitem u Srbiji mora jasno i konkretno da definiše šta je nasilje u sportu, a šta nasilničko ponašanje.

-Paljenje baklji na stadionima je najčešći primer nasilja u sportu, ali ja se pitam da li je to stvarno nasilje ili nasilničko ponašanje. Sličan primer su događli iz Ðenove, slika je bila ružna, ali Ivan Bogdanov nije uskočio u teren – istakao je Mirkov.

Portparol Partizana Marko Vjetrović nije mogao da potvrdi da li se klub posebno priprema za organizaciju sutrašnje utakmice a novinare je uputio na generalnog sekretara crno-belih Darka Grubora, koji nije odgovarao na pozive.