michael_platini_1

Platini se zalaže za finansijski fer plej

 

Predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišel Platini rekao je danas da se i dalje snažno zalaže za finansijski fer plej u fudbalu.

-Finansijski fer plej je vrlo važan u vremenu ekonomske krize. Ne razumem zašto bi u trenutku kada je ekonomija posustala fudbalski timovi imali tolika dugovanja – rekao je Platini u Milanu.

UEFA pravila finansijskog fer pleja koja bi trebala da smanje neumereno trošenje klubova počela su da se primenjuju od jula i biće kompletno uvedena u nekoliko faza tokom narednih godina.

Povezana vest:  Huntelarova cena 20 miliona evra

-Klubovi ne bi trebalo da troše više nego što zarađuju. Svake godine profesionalni fudbal napravi 1,4 milijarde duga u Evropi. Ja sam bio ta dodsadna osoba koja je zahtevala da se to zaustavi – rekao je predsednik UEFA.

Platini je osmislio finansijski fer plej sistem zbog koga će klubovi biti suspendovani iz Lige šampiona i Lige Evropa ukoliko ne budu u stanju da posluju pozitivno bar u onom delu koji je direktno povezan sa fudbalom.

On je takođe osmislio sistem sa pet sudija da bi na taj način doprineo boljem praćenju igre bez korišćenja tehnologije. Dvoje dodatnih sudija nalaze se iza gol-aut linije odakle prate razvoj igre, posebno sporne detalje u kaznenom prostoru i na gol crti.

Povezana vest:  Vijeira: Bitnija je pobeda od mojih golova

Dva nova arbitra takođe vode računa o pokušajima igrača da simuliraju prekršaj za najstrožu kaznu, i drugim elementima koji utiču na igru, o čemu obaveštavaju glavnog sudiju koji donosi odluku.

Novi sistem sa pet sudija biće testiran i 2012. u Ligi šampiona i Ligi Evrope a Platini nije siguran da li će posle probnog perioda Svetska fudbalska federacija (FIFA) prihvatiti njegovo rešenje.

Povezana vest:  Lukić: Narednih šest meseci biće ključni za Zvezdu

-Ne znam da li će biti odobreno. Mislim da se Blateru (Predsednik FIFA) ne sviđa ideja zato što nije njegova. Ja sam protiv tehnologije u sportu ali sudijama se mora pomoći jer nekada prave greške koje svi mogu opaziti dok prate TV prenos – kazao je Platini.

Konačna odluka biće doneta posle Evropskog prvenstva 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

-Glavni sudija nije dovoljan, treba mu pomoć dva asistenta iza gola. Videćemo posle EP šta će reći međunarodni panel FIFA – ocenio je Platini.