BALKANSKA LIGA_08 

Dogovoreno osnivanje Istočnoevropske lige
 
Predstavnici nekoliko fudbalskih klubova dogovorili su danas u Sofiji formiranje Istočnoevropske lige (EEFL).
Tu inicijativu pokrenuo je bugarski CSKA, koji je bio domaćin prvog radnog sastanka klubova, među kojima se našla i beogradska Crvena zvezda.
Idući sastanak održaće se 15. decembra u Bukureštu.
Predsednik CSKA Dimitar Borisov kazao je novinarima da je za troškove takmičenja potrebno 10 miliona evra.
-Osnovni zaključak sastanka je da svi snažno podržavamo osnivanje regionalne lige. Uvereni smo da će ona podići interesovanje i nivo kvaliteta fudbala u zemljama iz kojih dolaze učesnici, kao i finansije klubova – rekao je Borisov.
Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Lukić ocenio je da će se formiranjem EEFL dobiti takmičenje kvalitetnije od onog u kojem bi učestvovali klubovi iz nekadašnje Jugoslavije.
-Nema dileme da bi ovo takmičenje bilo kvalitetnije od SFRJ lige – kazao je Lukić.
On je naveo da niko ne opstruira velika evropska takmičenja, niti to želi.
-Cilj nam je da učestvujemo u njima, ali činjenica je da većina klubova koji su došli na sastanak nemaju uspeh u Ligi šampiona ili Ligi Evropa. Došli smo dotle da ta takmičenja postaju kao NBA. Unapred se može znati većina učesnika, a skoro isti klubovi uvek osvajaju trofej – ocenio je on.
Predsednik Zvezde je formiranje EEFL ocenio kao jednu od drugih mogućnosti, ako se ne ostvari uspeh u Ligi šampiona ili Ligi Evropa, ali i kao izvor finansija.
-Želeli smo alternativno takmičenje, koje će svima koji nemaju 100 miliona evra, omogućiti da i na proleće igraju međunarodne utakmice – kazao je Lukić.
Pored Crvene zvezde, od klubova iz Srbije, na sastanak u Sofiji bili su pozvani Partizan, OFK Beograd, Rad i Vojvodina. Niko od njihovih predstavnika se, međutim, nije pojavio.
-Ne želimo da nekome namećemo bilo kakvu ideju, ali nadam se da će vremenom shvatiti da je ovo dobar projekat. Mi hoćemo da radimo i ovde vidimo ozbiljne ljude spremne za posao –  istakao je Lukić.
Pored Beograđana i CSKA u Sofiji su se pojavili još predstavnici Levskog, Beroe, Ludogoreca, kao i delegati ukrajinske i bugarske lige, rumunskog Dinama, turskog Buraspora i azerbejdzanskog Intera iz Bakua.
Očekivao se dolazak klubova iz Rusije i Grčke, ali su, prema rečima generalnog direktora CSKA Dragoljuba Simonovića oni kazali da prvo žele izveštaj sa današnjeg sastanka.
Generalni sekretar crveno-belih Đorđe Stefanović kazao je da će EEFL izaći pred Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i nacionalne saveze tek kada bude imao potpuno spreman projekat.
 
PHOTO: FK CRVENA ZVEZDA 
Povezana vest:  Mitrović: Cilj mi je da prestignem Bobeka