ronaldo_slavi_por_bih

BARAŽ ZA EP 2012

Portugalci ubedljivi protiv BiH

 

Fudbaleri Portugala plasirali su se na Evropsko prvenstvo 2012. godine pošto su večeras na svom terenu u revanš meču baraža pobedili Bosnu i Hercegovinu sa 6:2. Prvi meč u Zenici završen je nerešeno bez golova. Po dva gola za Portugal postigli su Kristijano Ronaldo i Elder Poštiga, a po gol su dali Nani i Migel Veloso. Golove za Bosnu dali su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Reprezentacija BiH igrala je sa igračem manje od 54. minuta, pošto je Senad Lulić dobio crveni karton. Portugal je krenuo napadački i u šestom minutu imao prvu priliku. Ronaldo je šutirao sa 16 metara, golman Bosne Asmir Begović odbranio, a lopta se odbila do Raula Meireleša koji je šutirao pored gola.

Povezana vest:  Remi Rome i Milana, Mihajlović isključen

Domaćini su nastavili pritisak i došli u prednost u osmom minute kada je Ronaldo iz slobodnog udarca sa 30 metara prebacio živi zid i savladao loše postavljenog Begovića.

Prednost Portugalaca na 2:0 povećao je fudbaler Mančester juajteda Nani. On je primio loptu na 35 metara od gola, okrenuo se i neodbranjivo šutirao. Prvu veliku priliku za goste propustio je napadač Edin Džeko kada je u 32. minutu, posle centaršuta Lulića, glavom šutirao sa osam metara, ali pogodio prečku. Portugalci su imali novu priliku u 38. minutu. Žoao Mutinjo je predriblao golmana gostiju, ali je otišao previše desno i nije mogao ozbiljnije da ugrozi gol Bosne.

Bosna je smanjila prednost Portugala golom Zvjezdana Misimovića iz penala u 41. minutu. Jedanaesterac je napravio Fabio Koentrao kada je u vazdušnom duelu sa Džekom igrao rukom. Pred kraj prvog poluvremena Ronaldo je mogao ponovo da postigne gol, ali je sa 27 metara iskosa šutirao pored gola.

Povezana vest:  Najveće fudbalske zvezde nose kopačke inspirisane trofejima

U drugom poluvremenu Portugalci su nastavili gde su stali. Ronaldo je u 53. minutu poveo kontranapad, pobegao fudbalerima gostiju, ušao u šesnaesterac i obišao golmana Begovića i poslao loptu u prazan gol za prednost svog tima od 3:1.

Posle gola Ronalda, sudija Volfgang Štark pokazao je veznom fudbaleru gostiju Senadu Luliću žuti, a potom i crveni karton. Koentrao je imao priliku da u 61. minutu poveća prednost Portugala, ali je njegov šut sa desetak metara glavom odbranio Begović.

Novu nadu gostima doneo je Emir Spahić golom u 65. minutu. On je neometano sa nekoliko metara savladao golmana Ruija Patrisia posle dodavanja Darka Maletića koji je nekoliko minuta pre toga ušao u igru.

Povezana vest:  Nejmar prelazi u Barselonu

Portugalci su nastavili u 72. minutu. Ruben Mikael je poslao loptu u prazan prostor, a Poštiga se našao između kompletne odbrane gostiju, izašao sam ispred Begovića i lako ga savladao za 4:2. Na 5:2 povećao je Migel Veloso u 80. minutu iz slobodnog udarca sa 20-ak metara iskosa sa desne strane, a konačnih 6:2 postavio je svojim drugim golom Poštiga koji je posle prodora i centaršuta Koentraa sa leve strane neometan glavom savladao golmana Begovića.

Već u sledećem napadu Portugal je imao šansu za sedmi gol. Mikael je izašao sam ispred Begovića, ali se spetljao i njegov šut završio je pored gola.