PREZENTACIJA_DRES_SRBIJEPredstavljen novi dres reprezentacije Srbije

U Južnu Afriku sa Najkijem

 

U Nike Performance Store radnji, zvanicama je predstavljen je novi Nike-ov gostujući dres fudbalske reprezentacije Srbije, koji će fudbaleri nositi i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. Po prvi put u istoriji fudbala, dešava se da će sve reprezentacije koje nose Nike opremu, uključujući i Brazil, Portugaliju i Holandiju, biti u dresovima koji su u potpunosti napravljeni od recikliranog poliestera.

Srbija će na ovom Svetskom prvenstvu nastupiti premijerno kao samostalna država. Reprezentativci su kvalifikacije za to takmičenje završili sa stilom, kao prvi u grupi, ispred Francuske, sa snažnom odbranom i odličnim strelcima.

Novi gostujući dres je bele boje, ima dve crvene štrafte na oba rukava, koje prikazuju osnovne boje srpskog grba. Takođe, novi dres ima i ima modernu kragnu sa V-izrazom. Na poleđini dresa, ispod vrata, ćiriličnim pismom ispisano je „Srbija“, dok se sa unutrašnje strane nalazi, čuveni srpski simbol – dvoglavi orao. Sa prednje strane, malo iznad srca nalazi se grb Republike Srbije, iznad koga, simbolično, stoji natpis „Srce na teren“, napisan ćiriličnim fontom. Font je zapravo replika fonta sa grba Republike Srbije koji je osmislio dizajner iz Srbije. Brojevi reprezentativaca na pozadini su klasičnog dizajna sa rupicama, koje čine dres lakšim i omogućava koži da bolje diše. Po prvi prvi put dres je napravljen od recikliranog poliestera, pri čemu svaki odgovara količini od čak 8 plastičnih flaša. Od recikliranog poliestera se dobija končana nit koja se koristi za pravljenje dresova.

Povezana vest:  UEFA: Utakmica između Italije i Srbije biće registrovana sa 3:0 za domaće

PREZENTACIJA_DRES_SRBIJE_1Oprema je tako dizajnirana da se u njoj reprezentativci manje znoje i osećaju lagodnije, čime im je omogućeno da u njima ostanu duže na terenu. Novi dresovi su za 13% lakši od onih koji su korišćeni ranije. Proizvedeni su po tehnologiji Nike DRY-FIT, koja predstavlja inovativnu tehnologiju izrade materijala koji upija znoj, tako da  tokom igranja fudbaler praktično ostaje suv. Na dresovima postoje ventilacione zone koje omogućavaju respiraciju kože. Nalaze se sa obe strane majice ispod  pazuha i na šorcu u predelu ispod pojasa.  Šorcevi, kao  sastavni deo opreme su bele  boje, imaju po crvenu štraftu na svakoj nogavici, dok se na poleđini pojasa nalazi print na kome ćirilicom piše „Srbija“. Štucne su bele boje i imaju ergonomski dizajniranu crvenu traku, koja ističe listove i mišiće na nozi.

Povezana vest:  Gvardiola: Ponosan sam na igrače

-Izuzetna mi je čast  što su mene izabrali da budem prvi koji će da obuče i premijerno pokaže novi gostujući dres fudbalske  reprezentacije. Kao reprezentativac Srbije, ponosan sam na nove dresove koji verno oslikavaju kulturu i nasleđe ove zemlje i siguran sam da će nam ova oprema pomoći da na Svetskom prvenstvu postignemo izvanredne rezultate – rekao je Dejan Lekić, reprezentativac Srbije u fudbalu.

Povezana vest:  Alfa BK univerzitet uručuje stipendije šampionima sveta

Nike je novim načinom proizvodnje opreme, ponovo napravio revolucionarni pomak u svetu sporta, i još jednom pokazao kako je društveno-odgovorna kompanija. Proizvodnjom dresova od recikliranog materijala Nike je sprečio da 13 miliona plastičnih flaša, što čini ukupno 254 000 kilograma poliestera, bude transportovano na deponije. Ta količina flaša bi bila dovoljna da pokrije 29 fudbalskih terena. Ovaj proces smanjuje potrošnju prirodnih materijala i energije čak do 30 odsto.

Učešćem na Svetskom prvenstvu i nošenjem opreme koja je inspirisana nacionalnim simbolima i bojama, reprezentativci će pokušati da stvore još pozitivniju sliku svoje zemlje u svetu.