FUDBALSKA-LOPTA

Dvojici fudbalskih zvaničnika mesec dana pritvora
 
Potpredsedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem fudbalskom sudiji Željku Širiću i predsedniku Sudijske komisije Stjepanu Ðedoviću koji su uhapšeni zbog nameštanja utakmica Hrvatske fudbalske lige, određen je jednomesečni istražni zatvor.
Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je Širiću i Ðedoviću istražni zatvor zbog opasnosti od uticanja na svedoke i mogućnosti ponavljanja krivičnog dela.
Njih dvojica su uhapšeni nakon što su od „prikrivenog inspektora“ uzeli 30.000 evra za suđenja na mečevima prve fudbalske lige. Navodno su tražili oko sto hiljada evra za „pošteno suđenje“ na više utakmica fudbalskog prvenstva, a preuzeli su deo novca.
Hrvatska televizija objavila je da je dvojicu zvaničnika prijavio predsednik uprave Hajduka Hrvoje Maleš, jer su od uprave splitskog prvoligaša tražili mito za „pošteno suđenje“ Hajduku.
Maleš je tako, prema navodima medija, odigrao ulogu mamca, jer je „dvojcu“ predao obeležene novčanice. Maleš je od njih dvojice tražio pošteno suđenje za Hajduk, a oni od njega 100.000 evra.
Rekao im je da Hajduk nema „crne fondove“, pa im je obećao samo 30.000 evra. Primopredaja je obavljena u četvrtak uveče u zagrebačkom hotelu „Antunović“, gde je Maleš došao „ozvučen“, a odmah zatim Širića i Ðedovića su iznenadili inspektori.
„Dvojac“ se tereti za primanje mita i zloupotrebu položaja i ovlašćenja i to u periodu nakon što su prestali aktivno da sude i postali zvaničnici u fudbalskoj organizaciji.
Povezana vest:  Vojvodina i Partizan odigrali bez golova u Novom Sadu