jose-mourinho_real

Murinjo: Real je najveći klub na svetu, ali ja sanjam o Engleskoj
 
U božićnom intervjuu koji je dao Sebastijanu Koeu tokom BBC-ove emisije Today, Žoze Murinjo ponovno je otkrio da je njegov osnovni cilj vratiti se u Premierligu.
-Vrlo sam srećan što sam u Realu. To je za mene fantastično iskustvo. Verovatno vodim najbolji klub u istoriji fudbala i to je prilika koja se ne propušta – rekao je Portugalac istaknuvši potom:
-Ali, moja strast ostaje engleski fudbal. Moj će sledeći korak biti povratak u Premiership i, bude li to moguće, dugotrajan ostanak!
Predsedniku Organizaciong odbora Olimpijskih igara u Londonu i nekad proslavljenome britanskom srednjoprugašu Murinjo je, međutim, kazao da ima nameru s Realom odraditi ugovor do kraja, a to znači da na Ostrvo neće pre jula 2014. godine.
Kada je reč o vlastitoj menadžerskoj metodologije Murinjo je kazao:
-Meni je najvažnija stvar u fudbalu, kao uostalom i u drugim društvenim aktivnostima, upravljanje grupom ljudi. Reč je o nauci o ljudima. Kao i u svemu, u fudbalu je najbitnija emocionalna inteligencija. Jedna je stvar pucati 11-erac pri 5-0 vođstvu u prijateljskoj utakmici, a sasvim druga pucati ga u poslednjoj minuti finala Lige šampiona ili Svetskog prvenstva. Uvek svoje igrače pokušam da pripremim najbolje što umem, ali na kraju je sve na njima. Oni su ti koji u ključnom trenutku donose odluke. Ne znam postoji li u pojedincu božanski dar, ali sam siguran da ima igrača koji čine razliku. Analize uvek radim u kolektivnom smislu, ali jasno je da je svaki igrač jedinka za sebe, zato ovaj posao i jest tako privlačan.
Također se Portugalc prisetio anegdote iz svoje mladosti.
-Imao sam profesora iz filozofije. Bio je jako star. Dovodio sam tada u pitanje smisao učenja stvari koje sam smatrao nepotrebnima. Kada me pitao želim li biti fudbalski trener, odgovorio sam potvrdno. Potom mi je rekao: ‘Ako fudbalski trener uči samo o fudbalu, nikad neće svladati fudbalsku nauku’. Naterao me na teško promišljanje i mislim da je stvorio bazu mog pristupa trenerskom poslu.
Povezana vest:  Ronaldo i Simeone najbolji u Primeri