fifa

Lažiranje utakmica najteži problem na istoku Evrope

 

U zemljama istoka Evrope, uključujući Srbiju, za profesionalni fudbal najteži problem je lažiranje utakmica, a mnoge igrače na to primoravaju uprave klubova povezane s mafijom koja drži kladionice. To su danas, u Briselu, saopštili čelnici sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro), koji su predočili da neplaćanje plata i premija, zlostavljanje i pretnje dovode mnogo igrača u situaciju da prihvataju da igraju nameštene utakmice.

Sindikat fudbalera je predstavio „Crnu knjigu o istočnoj Evropi“ u kojoj su izneseni svi podaci o lošem položaju fudbalera, lažiranju utakmica, kao i iskazi dvadesetorice igrača koji su bili primorani da prihvate nameštene mečeve i trpeli razna zlostavljanja i nasilje.

Jedan od tih fudbalera, Dragiša Pejović, bio je prisutan na konferenciji za novinare i izjavio je da mu je bilo prećeno, da je zlostavljan i na njega vršen pritisak da igra nameštene mečeve. Pejović je rekao da je na kraju bio primoran da zasad prekine fudbalsku karijeru i da mesečno od sindikata fudbalera u Beogradu kao pomoć dobija mesečno 200 evra.

Povezana vest:  Stamenković: Bili smo bolji od Zvezde

„Crna knjiga“ je analiza izrađena na temelju svedočenja 3.357 fudbalera u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini.

Kako su predočili rukovodioci FIFPro, zakoni kojima bi se oštro suzbijalo lažiranje utakmica su ili jako manjkavi ili uopšte ne postoje u nekim istočnoevropskim zemljama, iako mafijaški klanovi naročito iz istočne Azije na ovom prljavom biznisu nameštanja rezultata na kladionicama obrću preko 500 milijardi dolara.

Zato je zatraženo od vlada, domaćih i međunarodnih pravosudno-policijskih tela, Evropske unije i prvenstveno svetske i evropske fudbalske federacije, FIFA i UEFA, da pokrenu opipljive mere da se ovakav organizovani kriminal spreči, a profesionalnim fudbalerima i na istoku Evrope zajamče ugovori po propisima UEFA.

Povezana vest:  Spiridonović: Napredujemo i pobeđujemo

Ovde je reč i o kršenju ljudskih i građanskih prava onih koji su jednostavno „radnici“, a kojima se uskraćuju mnoga prava i koji su žrtve organizovanog kriminala, rekli su član Upravnog odbora FFIPro Toni Higins, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

U knjizi FIFPro je, pored ostalih, naveden i iskaz hrvatskog fudbalera Marija Cizmeka, koji je objasnio da je posle dugotrajnog pokušaja da dobije neisplaćene honorare ili nađe novi klub, u očajanju prihvatio da igra i lažirane utakmice, „koje je organizovano jedan dobro poznati instruktor domaće fudbalske federacije“.

-Boban Dmitrović je zaprepastio srpski fudbal kad je obelodanio da su mečevi nameštani – stoji u knjizi.

Posebno je ukazano na slučaj „brzopletog“ kažnjavanja od strane UEFA dugogodišnjom zabranom igranja fudbalerima mađarskog tima Debrecin, Norbertu Mesarošu i Vukašinu Poleksiću. Sindikat FFIPro je stao u njihovu odbranu, jer je utvrdio da nema dokaza da su oni učestvovali u nameštanju meča s Fiorentinolm u oktobru 2009. Na pitanje da li su na predstavljanje „Crne knjige“ o istočnoj Evropi bili pozvani i zvaničnici Evropske fudbalske federacije, rukovodioci sindikata FIFpro su odgovorili da jesu, ali da su odgovorili da ne mogu doći, jer prvo moraju da prouče analizu i podatke u toj knjizi da bi mogli da reaguju.

Povezana vest:  Dešan: Srbija je opasan tim

Etički odbor FIFA ima sva prava i ovlašćenja da pokrene istražne I kaznene mere u slučajevima nameštanja utakmica, kršenja ugovora i pretnji igračima, ali, čelnici evropskog sindikata profesionalnih fudbalera ukazali su da je do sada bez ikakvog ođeka za FIFA ostalo sve ovo što se dešava na istoku Evrope.