FUDBALSKA-LOPTA

Glazgov Rendžers zvanično bankrotirao

 

Najtrofejniji škotski fudbalski klub i aktuelni šampion Glazgov Rendžers zvanično je bankrotirao i od danas je pod stečajnom upravom. Bankrot Rendžersa epilog je spora kojeg je izgubio sa britanskim poreskim vlastima, koje su dokazale da je popularni klub oštetio Veliku Britaniju za ukupno 75 miliona funti, uključujući kazne za neplaćanje poreza.

Povezana vest:  SERIA A, Italijani kreću sa podnevnim terminima

Pošto klub nema mogućnosti da plati tu sumu danas je dobio stečajnog upravnika – kompaniju „Daf end Felps“, specijalizovanu za finansijsko restruktuiranje. Bankrot Rendžersa praktično znači i oproštaj od odbrane titule, pošto će klub biti kažnjen oduzimanjem deset bodova, zbog čega će profitirati gradski rival Seltik.

Seltik je trenutno vodeći u prvenstvu Škotske sa četiri boda prednosti nad Rendžersom, a nakon današnjeg šokantnog raspleta imaće plus 14 u odnosu na najvećeg rivala. Rendžers je jedan od najpopularnijih klubova na Ostrvu, osnovan daleke 1873. godine. Titulu prvaka Škotske osvajao je rekordnih 54 puta, trofej FA kupa 33 puta, a nacionalni Liga kup 27 puta. Na evropskoj sceni osvojio je Kup kupova 1972. i igrao u finalu Kupa UEFA 2008. godine.

Povezana vest:  U AC Milan ulazi naslednica Berluskonijeve imperije