Fabrice_Muamba_pad
Mazić: Najvažnija je pravovremna stručna reakcija
Fudbaler Boltona Fabris Muamba spašen je zato što su lekari ispoštovali sva potrebna pravila u situacijama kada dođe do srčanog udara i kolapsa, izjavila je danas dr. Sanja Mazić iz Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta.
„Ne mora svaki pad na terenu da se završi fatalno. Muamba je čak 78 minuta bio bez srčanih otkucaja. Zanimljivo je da mu je iz publike u pomoć priskočio i navijač Totenhema koji je po profesiji kardiolog. Suština je da je Muamba spašen jer su ispoštovana sva pravila, što nekad nije bio slučaj, pogotovo kada se radi o Miklošu Feheru. Najvažnija je pravovremna stručna reakcija“, rekla je Mazić na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu da sport i medicinu sporta.
Napadač lisabonske Benfike i mađarski reprezentativac Mikloš Feher umro je 2004. godine na terenu, za vreme utakmice portugalskog prvenstva protiv Vitorije Gimaraeš.
Mazić je podsetila na sljučajeve sa fatalnim ishodom, Kamerunca Marka-Vivijena Foea, koji je 2003. umro od infarkta tokom meča Kupa konfederacije protiv Francuske i četiri godina kasnije fudbalera španske Sevilje Antonija Puerte.
Ona je istakla da se način kontrole i pregleda zdravstvenog stanja sportista razlikuju u Evropi i SAD, ali i da na „starom kontinentu“ ne postoje standardna testitanja.
„U SAD je dovoljna samo porodična anamneza i fiziklani pregled, u Evropi je prihvaćen takozvani italijanski model, gde se pored anamneze i fizklanog preglda radi i 12. knalani EKG test. Na osnovui toga može da se utvrdi koji sportista je rizičan. Italijani su ovaj model uveli pre tridesetak godina i od tada se broj slučajeva zaista smanjio“, navela je ona.
Mazić je dodala da je u Zavodu za sport u 2011. godini urađeno više od 16.000 pregleda.
On je istakla je da prema odredbama Zakona o sportu u Srbiji obavezno da svi sportisti moraju da se pregledaju dva puta godišnje.
Direktor Republičkog zavoda za sport Jamniko Pozderac sumirajući rezultat te instituacije u prethodne četiri godine rekao je da su svi bili dobri đaci, da su marljivo radili i vratili RZS na mesto koje mu pripada.
„Kad smo došli u Zavod 2008, čitavu godinu proveli smo sagledavajući šta sve moramo da uradimo i poravimo. Imali smo pomoć svih krovnih sportskih organizacija u zemlji. Rekonstruisali smo dom sportova u Zavodu, teretanu, sve bazene u Košutnjaku, a planiramo i završetak adapticije atletskog stadiona. Sve smo to uradili zahvaljući sopstvenim prihodima, a cilj nam je da u budućnosti Zavod zvanično postane Institut za sport“, rekao je Pozderac.
Povezana vest:  Slomio se pehar Kupa kralja