radamel-falcao-garcia

LIGA EVROPA
Falkao svestan istorije, ali ga zanima samo pobeda
 
Napadač Atletika iz Madrida Radamel Falkao rekao je danas u Bukureštu da je svestan da može da postane prvi fudbaler koji je dva puta uzastopno osvajao titulu u Ligi Evropa, ali da je koncentrisan samo na utakmicu.
-Svestan sam da mogu da uđem u istoriju ako dva puta uzastopno osvojim titulu sa dva različita kluba, ali se koncentrišem samo na ono što trener traži od mene što tim očekuje – rekao je 26-godišnji Kolumbijac novinarima u Bukureštu.
Falkao ove sezone deli prvo mesto na listi strelaca sa Klas-Jan Huntelarom iz Šalkea, pošto su obojica postigli po 10 golova. On je i prošle sezone bio najbolji strelac sa 17 golova za Porto.
-Gol u finalu je ono što označava igrača. To sam iskusio prošle godine, to je nešto posebno – rekao je strelac pobedonosnog gola za Porto prošle godine protiv Brage.
-Nije važno ko će sutra postići gol, važno je da pobedimo. Igraćemo mirnije i treba da kontrolišemo utakmicu. Imamo iskustvo veterana i želju za pobedom mladih igrača. Ne postoji ključ za pobedu, ali ovaj tim ima kvalitet za trijumf – rekao je Falkao.
Atletiko Madrid je ove sezone postigao 30 golova, ali je Atletik blizu sa 28, što daje razloga za očekivanje da će meč biti uzbudljiv.
-Ne možemo više da dočekamo utakmicu, toliko smo je dugo čekali. Razmišljamo samo o ovoj utakmici i ne možemo da sačekamo da izađemo na teren – rekao je vezni igrač Bilbaa Ander Inturaspe.
Njegov saigrač Iker Munijain obećao je da će istetovirati trofej Lige Evropa ako njegov tim pobedi. Neizvesno je, međutim, da li će igrati večeras, pošto ima problema sa istegnućem mišića leve noge, zbog čega je trenirao smanjenim intenzitetom.
Atletiko i Atletik odigrali su do sada 150 utakmica u prvenstvu Španije i tim iz Madrida je nešto uspešniji sa 64 pobede u odnosu na 59, koliko ima klub iz Bilbaa.
Ove sezone je Atletiko pobedio kod kuće 2:1, dok je Atletik na svom terenu slavio sa 3:0.
Treneri oba tima su Argentinci – Atletiko vodi Dijego Simeone, a Atletik Marselo Bijelsa.
Simeone je igrao kada je Bijelsa bio selektor Argentine tokom četiri godine, i tada je postavio ondašnji rekord od 106 nastupa za reprezentaciju. To je bilo na Svetskom prvenstvu 2002. godine.
-Drago mi je što ću igrati protiv španskog tima, što dovoljno govori o španskom fudbalu. Posebno mi je drago što će se u evropskom finalu sastati dva argentinska trenera – rekao je Simeone.
-To što se poznajemo nam obojici donosi prednost, ali finale je finale. Oba tima imaju istu šansu da pobede. Nisam pričao sa Bijelsom, ali mu se izuzetno divim – rekao je Simeone.
Atletiko je pre dve godine osvojio Ligu Evropa, pobedivši Fulam u finalu. Trenutno je u seriji od 11 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima.
-Za mnoge od nas ovo je najvažnija utakmica u karijeri. Šampion će biti tim koji bude manje grešio. Dobro se poznajemo – rekao je vezni igrač Atletiko Madrida Gabi Fernandes.
Samo trojica neevropskih trenera su osvajala velike evropske trofeje, a sva trojica dolaze iz Argentine: Luis Karnilja sa Real Madridom, Elenio Erera sa Interom i Alfredo di Stefano sa Valensijom.
Simeone bi mogao da postane treći igrač koji je trofej osvajao i kao igrač i kao trener. Titulu je osvojio sa Interom 1998. godine, a takmičenje se tada zvalo Kup UEFA.
Pre njego to su učinili Dino Zof sa Juventusom 1977. kao igrač, a 1990. kao trener. Hub Stivens je kao igrač pobeđivao 1978. sa PSV Ajndhovenom i kao trener sa Šalkeom 1997.

 

Povezana vest:  Partizan odigrao nerešeno sa Videotonom