ivica_dacic_1_kzn

Dačić: Policija i FSS ne mogu sami protiv nasilja u sportu

 

Ministar policije Ivica Dačić rekao je danas da u problem rešavanja nasilja u sportu moraju da budu uključeni svi segmenti društva, a ne samo policija i Fudbalski savez Srbije (FSS).

-Prevencija ne pomaže, bez udruženog i zajedničkog delovanja svih aktera sportske arene. U rešavanju ovog problema moraju da učestvuju svi segmenti društva, neophodan je koordinisan rad i razmena iskustava – rekao je Dačić u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

Danas je u tom fudbalskom centru počela obuka redara i policijskih službenika po UEFA standardima.

-Ova obuka je nastavak aktivnosti koja je proizašla iz komunikacije državnog vrha sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem, kao i zaključaka Saveta za sprečavanje nasilja na sportskim događajima i preporukama UEFA. Seminar je organizovan u cilju jačanja kapaciteta Srbije kada je u pitanju bezbodnost na sportskim objektima – kazao je Dačić.

Povezana vest:  Vlasnik Parme odbio ponudu da proda klub za 500.000 evra

On je dodao da će seminar doprineti obučenosti redara, jer su oni bitan segment u sprečavanju nasilja.

-Ovo je početak rada u ovoj oblasti. MUP će u narednom periodu pokrenuti inicijativu za formiranje radne grupe koja će imati za cilj usaglašavanje propisa. Ovo je samo jedan segment opšte bezbednosti. Bez obzira na uverenje javnosti, u Srbiji smo imali veliki broj sportskih manifestacija, dok su slučajevi nasilja bili minimalni, uglavnom van stadiona- zaključio je Dačić.

Povezana vest:  Janković i Marković najperspektivniji u Srbiji

Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da ne može da bude zadovoljan stanjem u zemlji kada je u pitanju bezbednost na stadionima i dodao da prema mišljenju Saveta za sprečavanje nasilja na sportskim događajima redarske službe ne rade dobro svoj posao.

-Uveren sam da će ovaj seminar biti škola za sve polaznike, koji će svoje znanje prenositi na druge – istakao je Karadžić.

On je podsetio da je u februaru prošle godine prvi čovek UEFA Mišel Platini posetio Srbiju i razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Stanojević traži pobedu protiv Borca

-Imali smo slučaj Ðenova, a razlog posete bio je taj što je na stadionima bila bitno ugrožena bezbednost i Platini je insistirao na hitnom rešavanju tog problema – dodao je Karadžić.

Predstavnik UEFA Mark Timer rekao je da je ta organizacija zadovoljna što je Srbija na visokom nivou pokazala želju da reši problem nasilja u sportu.

-Pred nama je veliki posao, ali možete da računate na našu podrsku i pomoć – poručio je Timer.

Obuka u Staroj Pazovi traje do 18. maja, a proći će je 25 policajaca i pet predstavnika FSS.