drogba_slavlje_ls

FINALE LIGE ŠAMPIONA

Čelsi evropski šampion posle penala u Minehnu

 

Fudbaleri Čelsija postali su prvaci Lige šampiona po prvi put u istoriji kluba, pošto su večeras u Minhenu posle boljeg izvođenja penala sa 4:3 savladali Bajern. U regularnom delu utakmice nije bilo pobednika (1:1), kao ni posle produžetaka, pa su odlučivali jedanaesterci. Heroj pobede za Čelsi bio je Didije Drogba koji je prvo izjednačio u 88. minutu, a onda i pogodio odlučujući penal za titulu.

Fudbalerima Čelsija vratilo se za poraz od Mančester Junajteda od pre četiri godine kada na penal lutriji nisu imali sreće. Bavarci su večeras bili bolji protivnik, ali im to nije pomoglo da stignu do pete titule u najjačem evropskom takmičenju u istoriji kluba. Baš kao i u polufinalu sa Barselonom, Čelsi je delovao nešto povučenije, a šansu je tražio iz kontranapada i prekida, gde je posebno opasan bio Drogba.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Juventus u Bavarskoj, Ibrahimović "oči u oči" sa Mesijem

Izabranici Jupa Hajnkesa imali su inicijativu i konstantno napadali gol Čeha, koji je u 22. minutu fenomenalnom intervencijom sprečio Arjena Robena da postigne gol.  Bavarci su držali jak ritam, Miler je u 35. minutu promašio gol sa desetak metara, baš kao i Gomez u 42, a jedinu priliku za „plavce“ u finišu prvog poluvremena propustio je Kalu.

U ekipi iz Londona osetio se, posebno u odbrani, izostanak suspendovanih Terija, Ivanovića, Ramiresa i Meireleša, mada desetkovan je bio i Bajern, koji nije mogao da računa na Alabu, Badštubera i Luisa Gustava. Mreže su mirovale na poluvremenu, a u nastavku meča Bajern je nastavio da dominira i bilo je samo pitanje vremena kada će oslabljena odbrana tima sa Stamford Bridža kapitulirati. To se i dogodilo u 83. minutu. Centaršut Riberija sa leve strane iskoristio je Tomas Miler i glavom poslao nezgodnu loptu, koja je na putu ka golu odskočila i prevarila Čeha.

Povezana vest:  Gvardiola nezadovoljan loptom u Liga kupu

Sve je bilo spremno za proslavu tutule, domaći navijači su počeli da slave, ali je onda usledio hladan tuš.  Mata je izveo korner sa desne strane, Drogba je umakao Boatengu i šestim ovosezonskim golom u Ligi šampiona savladao Nojera i doneo svom timu izjednačenje u 88. minutu.  Bio je to tek drugi udarac na gola Čelsija. Prvu šansu u produžecima imao je Roben i to iz penala, ali je njegov šut zaustavio sjajnji Čeh. Prethodno je Drogba oborio Riberija u kaznenom prostoru.

Povezana vest:  Rud Gulit: Šansa za titulu svetskih prvaka je tu!

Usledili su penali. Mata je promašio za Čelsi, ali je to uradio i Olić, a zatim i Švajnštajger koji je pogodio stativu. Odlučujući pogodak Čelsiju doneo je Drogba, koji se drugi put na utakmici upisao u listu strelaca i doneo svom timu veliko slavlje. U teren je utrčao i suspendovani Branislav Ivanović, koji je na leđim nosio srpsku zastavu.

Bajern: Nojer, Kontento, Boateng, Timoščuk, Lam, Švajnštajger, Kros, Miler (Van Bujten od 86.), Riberi (Olić od 96.), Roben, Gomez.

Čelsi: Čeh, Bosingva, Luiz, Kejhil, Kol, Obi Mikel, Lampard, Kalu (Tores od 84) , Mata, Bertrand (Maluda od 73.), Drogba.