tomislav_karadzic_fss_pazova

Čelnici FSS na hitnom sastanku kod Platinija i Blatera zbog Kosova

 

Fudbalski savez Srbije (FSS) izrazio je danas žestok protest Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog odluke Izvršnog komiteta te organizacije da svojim članicama odobri odigravanje prijateljskih mečeva sa selekcijom – takozvane Republike Kosovo. Tim povodom za sutra u Budimpešti zakazan je sastanak čelnika FSS sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem i prvi čovekom FIFA Sepom Blaterom.

-Odluka Izvršnog komiteta FIFA, na sastanku „iza zatvorenih vrata“, a bez bilo kakvih konsultacija sa UEFA i Fudbalskim savezom Srbije, potpuno je neutemeljena u Statutu FIFA. Tim povodom zakazali smo hitne sastanke sa Platinijem i Blaterom. Na njima ćemo dosledno insistirati da se preispita i poništi ta odluka, jer je nepravedna i može da ima i dalekosežne posledice za čitav region – navodi se u saopštenju FSS.

Povezana vest:  Obala Slonovače novi prvak Afrike

FSS dmantuje da će se tema oko prijema takozvanog FS Kosova, na bilo koji način, naći na dnevnom redu Kongresa FIFA, koji će 23. i 24. maja biti održan u Budimpešti. Fudbalski savez Srbije, po ko zna koji put, zahteva od svih relevantnih organa FIFA i UEFA striktnu primenu svojih statuta i podseća da se članu 10. Statuta FIFA, koji se odnosi na prijem, suspenziju i isključenje iz članstva, jasno kaže:

1. Svaki savez koji je odgovoran za organizaciju i nadgledanje fudbala u svojoj zemlji može postati član FIFA. U tom kontekstu, izraz „zemlja“ se odnosi na nezavisnu državu, koju priznaje međunarodna zajednica. U skladu sa tim, samo jedan savez će biti priznat u jednoj zemlji.

Povezana vest:  Juventus nerešeno sa Veronom, bez golova u rimskom derbiju

2. Članstvo je dozvoljeno samo ako je savez već provizorni član konfederacije (UEFA), najmanje dve godine.

I u Statutu UEFA, u članu 5, koji se takođe odnosi na članstvo doslovno stoji

1. Pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koji se nalaze na evropskom kontinentu, u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu, i koji su odgovorni za organizaciju i primenu pravila u vezi sa fudbalom na teritoriji svoje zemlje.

FSS podseća da se već nekoliko godina zaredom, uvek pred važne skupove FIFA, pojačava lobiranje po istom pitanju, a koje predvodi gospodin Žeron Šampanj, bivši visoki funkcioner FIFA.

Povezana vest:  Gvardiola: Prioritet nam je Aleksis Sančes

-Ne ulazeći u bilo čcije interese, stojimo na čvrstom stanovištu potkrepljenom propisima i zato tražimo njihovo striktno poštovanje i njihovu doslednu primenu, jer u suprotnom, posebno naglašavamo: svaka drugačija odluka bila bi štetna ne samo po našu državu i našu organizaciju, nego po čitav region i u geografskom i u fudbalskom smislu – saopštava FSS.

FSS je istovremeno izrazio zahvalnost prema UEFA, jer već treći put uspešno odoleva svakakvim pritiscima i raznim lobistima.

-Ne sumnjamo da ćemo na sastanku UEFA, koji će prethoditi Kongresu FIFA, usaglasiti zajednički stav i nastup sa ostalim članicama, koji će biti u skladu sa Statutom UEFA, kao najvišim pravnim aktom organizacije čije poštovanje i primena predstavljaju obaveze za sve- zaključuje se u saopštenju.