Xabi Alonso

EURO 2012
Alonso srušio tradiciju i odveo Španiju u polufinale
 
Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u polufinale prvenstva Evrope pošto je večeras u Donjecku savladala selekciju Francuske sa 2:0 (1:0).
Španija će u polufinalu 27. juna, takođe u Donjecku igrati protiv selekcije Portugalije.
Junak trijumfa bio je Chabi Alonso, koji je na svojoj jubilarnoj 100. utakmici za reprezentaciju postigao oba gola, prvi u 19, a drugi u 90+1. minutu iz penala.
Večerašnja utakmica odigrana je pred 47.000 gledalaca na stadionu „Donbas arena“ u Donjecku, a sudio je Italijan Nikola Ricoli.
 
Žuti kartoni: Alonso (Španija), Kabaj, Menez (Francuska)
.
Španija: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Alonso, Chavi, Inijesta (od 84. Kazorla), David Silva (od 65. Pedro), Fabregas (od 67. Tores).
 
Francuska: Loris, Revelje, Rami, Košelni, Kliši, Kabaj, Debuši (od 64. Menez), Mvila (od 79. Žiru), Maluda (od 65. Nasri), Riberi, Benzema.
 
Španija nema nameru da preda evropsku krunu. „Crvena furija“ je prvi put u istoriji na velikim takmičenjima savladala Francusku (posle pet poraza i remija) i opravdala ulogu favorita, ne samo u četvrtfinalnom duelu, nego i na celom turniru.
Selektor Visente Del Boske ponovo je izveo formaciju sa „lažnom devetkom“ u liku Seska Fabregasa i opet mu se isplatilo.
Bedem Francuza srušen je već u 19. minutu kada je Andres Inijesta sjajno na levoj strani „izbacio“ Ðordija Albu, koji je uputio odličan centaršut na drugu stativu, gde je Chabi Alonso glavom poslao loptu u mrežu Uga Lorisa.
Posle toga sve je bilo znatno lakše za zvaničnog evropskog i svetskog šampiona, koji je, gotovo da se to može reći rutinski priveo meč kraju.
Istina, Francuzi su na početku drugog dela i sredinom tog perioda igre nešto više vremena proveli na polovini Španaca, ali nisu uspeli ozbiljnije da zaprete Ikeru Kasiljasu.
U poslednjim trenucima meča „rezervista“ Pedro Rodrigez iznudio je penal (srušio ga Entoni Revelje), a Chabi Alonso realizovao najstrožu kaznu i odveo Španiju u polufinale, gde joj je po svemu i mesto.
Sledeći izazov za vladare kontinenta i planete biće Portugalija predvođena najboljim igračem Evrope i zvezdom španskog Reala Kristijanom Ronaldom.

 

Povezana vest:  Za renoviranje Marakane izdvojeno 500 miliona dolara