FUDBALSKA-LOPTA

Kameron: Policija prikrivala dokaze o nesreći na Hilsborou
 
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je večeras da je policija prikrivala dokaze o nesreći fudbalskih navijača stradalih 1989. godine na stadionu Hilsboro u Šefildu i izvinio se porodicama žrtva.
Kameron je, obraćajući se članovima parlamenta na temu zaključaka nezavisne komisije koja je ispitivala sve uzroke i okolnosti u kojim je stradalo 96 navijača Liverpula, rekao da „duboko žali“ što taj događaj nije ranije ispitan.
-Porodice nisu smele da čekaju ovoliko dugo da bi saznale istinu, a pogrešno je što je policija menjala izveštaje i na taj način optužila navijače. Njen pokušaj da izbegne odgovornost za najveću sportsku nesreću u Britaniji i prebacivanje krivice na navijače Liverpula je dvostruka nepravda – rekao je Kameron.
Porodice nastradalih navijača od danas mogu da pregledaju više hiljada dokumenata o tom događaju koji su do sada bili nedostupni.
Radi se o dokumentima više od 80 institucija, među kojima su britanska vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Šefildu i služba mrtvozornika.
Tragedija se desila 15. aprila 1989. godine na utakmici polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.
U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.
Porodice žrtava sa Hilsboroa više puta su ponovile da je sramno to što nijedan pojedinac, niti organizacija nisu proglašeni krivim za incident.

 

Povezana vest:  Jagodina i večiti u četvrtfinalu Kupa Srbije