FUDBALSKA-LOPTA

Njujork Tajms: Kosovo i dalje bez medjunarodnih utakmica

 

Kosovo zzeli da njegova fudbalska reprezentacija uccestvuje na medjunarodnim takmiccenjima, ali za sada nema naznaka kada bi to moglo da se dogodi i za to krive predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Missela Platinija, pisse danas Njujork Tajms. Njujorsski dnevnik, u reportazzi o fudbalu na Kosovu i politicckim

implikacijama koje na to uticcu, navodi da se predsednik FS Kosova Fadilj Vokri zalazze da FIFA i UEFA takvu odluku donesu ssto pre, ali da problem predstavlja pravilo po kome samo drzzave priznate od Ujedinjenih nacija, mogu da uccestvuju na zvaniccnim takmiccenjima. Iako je 37 od 53 cclanice UEFA priznalo nezavisnost Kosova, ono i dalje ne igra medjunarodne utakmice, jer to ne dozvoljavaju pravila, navodi Tajms.

Povezana vest:  Vesli Snajder se povredio

List objassnjava da je takva odluka uvedena, nakon ssto je devedesetih godina Gibraltar zatrazzio da nastupa kao samostalna reprezentacija, ali je fudbalski savez SSpanije brzo reagovao rekavssi da che se reprezentacija te zemlje, i najbolji klubovi madridski Real i Barselona povuchi iz svih takmiccenja ako se to dozvoli.

Dnevnik prenosi utiske svog reportera sa nedavne kvalifikacione utakmice za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014. godine izmedju SSvajcarske i Albanije, gde je u domachem timu bilo ccak devet igracca poreklom iz Albanije ili sa Kosova.

Povezana vest:  Mustafi van terena do kraja godine

Niko od trojice fudbalera poreklom sa Kosova, koji igraju za SSvajcarsku, nije pevao himnu reprezentacije za koju nastupaju, primetio je izvesstacc Njujork Tajmsa. Americcki list prenosi i nezadovoljstvo Vokrija zbog protivljenja predsednika UEFA Missela Platinija da Kosovo poccne da igra medjunarodne utakmice.

-Sep Blater zna da je to nepravda prema Kosovu. Ne shvatam zassto Platini ovo radi – kazze Vokri.

Povezana vest:  Krasić: Rusi odlična provera pred nastavak kvalifikacija

Njujork Tajms je kontaktirao i Fudbalski savez Srbije, koji je saopsstio da posstuje pravila statuta FIFA i UEFA, isticcuchi da bi u suprotnom nastao haos zbog velikog broja medjunarodno nepriznatih teritorija koje bi trazzile ulazak u te dve medjunarodne fudbalske organizacije.