FUDBALSKA-LOPTA

Raspuštena reprezentacija Zimbabvea zbog korupcije
 
Fudbalska reprezentacija Zimbabvea raspuštena je danas zbog korupcijskog skandala koji potresa taj sport u zemlji, čak i po okončanju zvanične istrage.
Predsednik Fudbalskog saveza Zaira (ZIFA) Katbert Dub doveo je u pitanje integritet reprezentacije svoje zemlje pošto je protiv Angole u kvalifikacijama ispustila ukupnu prednost od 3:1 i zato se nije plasirala na Kup afričkih nacija sledeće godine.
Dub je rekao da je tim „odbačen“. Reprezentacija Zimbambvea više od dve godine je optuživana za nameštanje mečeva, a nedavno su neki igrači i funkcioneri doživotno suspendovani.
-‘Ratnici’, ako su zaista ratnici, su raspušteni masovno. Izgradićemo ekipu od omladinske i olimpijske selekcije. To su ljudi koji su čisti. Tim je odbačen u celosti – rekao je Dub, govoreći o nadimku tima.
Predsednik ZIFA je kazao da će samo nekoliko igrača ostati posle dugotrajnog skandala.
Dub je rekao i da će nacionalni savez u skladu sa FIFA pokrenuti žalbeni proces za 15 igrača, funkcionera i novinara koji su doživtno suspendovani zato što su učestvovali u nameštanju mečeva na azijskoj turneji 2009. godine.
Povezana vest:  Toti nezadovoljan zbog kazne