meno_menezes_selektor_brazil
Zagalo kritikovao CBF zbog smene Menezesa
Brazilska fudbalska legenda Mario Zagalo kritikovao je nacionalni savez (CBF) zbog odluke da po kratkom postupku smeni selektora Mana Menezesa i zameni ga Luisom Felipeom Skolarijem, pod čijim je vođstvom osvojena titula svetskog prveka 2002. godine.
Zagalo, koji je kao igrač osvojio dve svetske titule (1958, 1962), a potom ih kao prvi u istoriji objedinio i kao selektor državnog tima (1970), rekao je brazilskim novinarima da nije bio pravi trenutak za smenu Menezesa, dve godine pre šampionata koji će biti održan u toj zemlji.
Menezes (50) je preuzeo „karioke“ od Karlosa Dunge posle Mundijala 2010. u Južnoj Africi i bio je pod stalnim pritiskom otkako su petostruki šampioni pretrpeli neuspeh na Kupu Amerike 2011, gde su poraženi u četvrtfinalu, i na Olimpijskim igrama u Londonu, kada su u finalu izgubili od Meksika.
CBF kao da je jedva dočekao da 23. novembra otpusti Menezesa i zameni ga harizmatičnim 64. godišnjim Skolarijem.
-Bez obzira na ono što se desilo, smatram da smena Menezesa nije došla u pravo vreme. Mislim da su stvari krenule na bolje i svi Brazilci su to osetili, tako da, po meni, nije bio trenutak da se ukloni Menezes. Ali, takve odluke donosi CBF, ja mislim da nije bila ispravna – rekao je 81. godišnji Zagalo.
On je izrazio zadovoljstvo što je jedan od najvećih svetskih talenata, Nejmar, odlučio da ne napušta Santos pre Mundijala 2014.
-Nejmar je odličan igrač, ali još je dečko, tek mu je 19 godina. Brazil polaže ogromne nade u njega na predstojećem svetskom prvenstvu, međutim, nedostaju pojedinci na koje može da se ugleda. Potrebno je da neko bude uz njega, još treba da uči. Pele je, na primer, kao mlad imao uz sebe igrače koji su ga inspirisali, Garinču, Vavu Niltona Santosa ili čak Zagala – rekao je uz osmeh Zagalo aludirajući na šampionsku brazilsku reprezentaciju iz 1958, kada je Pele imao 17 godina.
Povezana vest:  Ponovo ustaški povici na splitskom Poljudu