Rafaelbenitez

Benites i Kejhil: Lopte sa čipom su mnogo teže

Menadžer Čelsija Rafael Benites i odbrambeni igrač Geri Kejhil požalili su se danas da su lopte koje se koriste na klupskom prvenstvu sveta u Japanu teže nego inače. Lopte poseduju mikročip sa magnetnim senzorima, jer takmičenje u Japanu služi za isprobavanje tehnologije na gol liniji.
-Igrači su prilikom udarca primetili da su mnogo teže. Nisu se žalili, ali videćemo. To ne bi trebalo da bude problem, jer kako je nama tako i ostalim ekipama – rekao je Benites. 
Razliku je osetio i defanzivac Kejhil, koji smatra da bi nova tehnologija mogla da bude od velike koristi, posebno za sudije.
-Možda su lopte bile i previše napumpane, ali trenirali smo nekoliko dana i navikli smo se. Pozitivna stvar je što će sudije sa 100 odsto sigurnosti znati da li je lopta prešla gol liniju – istakao je Kejhil.
Trenutno se testiraju dva sistema tehnologije: „Oko sokolovo“, koji se već uveliko upotrebljava u tenisu i kriketu i gde se položaj lopte određuje na osnovu sedam kamera postavljenih oko terena i u gol mrežama, i sistem „Goal Ref“ sa specijalnim magnetnim senzorima oko mreže i jednim u lopti.
Međunarodna fudbalska federecija (FIFA) sledeće godine doneće odluku koji bi od dva sistema mogao biti korišćen u budućnosti.

Povezana vest:  Lam: Levandovski je trebalo da da sedam golova