Jose_Mourinho_Press
Murinjo: Voleo bih da budem selektor Portugala
 
Dubai je poslednjih dana bio domaćin konferencije Globe Soccer o profesionalnom fudbalu. Nagradu za najboljeg trenera u 2012. godini tom je prilikom primio Žoze Murinjo.
Trener Real Madrida je na konferenciji govorio o svom viđenju današnjeg fudbala, o odnosima s igračima, ali i o aktuelnim temama. O vrlo lošim ovosezonskim igrama njegovih fudbalera zbog kojih je došao na udar španskih medija, posebno nakon što je prošli vikend u meču protiv Malage ostavio na klupi prvog golmana i klupsku ikonu Ikera Kasiljasa.
-Navikao sam na pritisak. Prošle sedmice se nekome može činiti lošim, ali za mene je bio fantastičan. Mediji moraju prodati svoj proizvod, a posledica toga su ponekad laži – poručio je portugalski stručnjak.
O tome što čini dobrog trenera Murinjo je rekao:
-Svaki trener ima dobrih i loših razdoblja. Nije lako upravljati ekipom u kojoj se nalazi 20 ili 25 igrača različitih nacionalnosti. Fudbal im mora biti najvažnija stvar u životu, a trener to treba ugraditi u njih. Meni je najvažniji cilj svakodnevno motivisati svoje igrače.
Našalio se potom Murinjo i na temu skorašnjeg meča Reala i Mančester Junajteda u osmini finala Lige prvaka. Poznato je da Portugalac i njegov kolega na klupi Junajteda Aleks Ferguson prilikom svakog susreta razmenjuju butelje vina.
-Poznajući Fergusonov ukus za vina, putovanje u Mančester će me koštati nekoliko stotina eura – uz smeh je kazao Murinjo, te za kraj otkrio još jednu svoju ambiciju.
-Voleo bih da budem selektor Portugala, ali još nije vreme za to.
Murinja je tokom seminara u Dubaiju posebno nahvalio jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Maradona.
-Igrači moraju osećati da ih trener razume. Kao bivši igrač i sadašnji trener, mogu reći da je Murinjo svetska klasa i da poseduje veliku empatiju. Igračima je ključno da trener podržava njihovu profesionalnu ambiciju, a Murinjo zna kako to činiti – poručio je veliki Argentinac.
Povezana vest:  Rašović: Neuspešan pokušaj improvizacije