Napadač Barselone, Argentinac Lionel Mesi dobio je večeras u Cirihu nagradu Zlatna lopta namenjenu najboljem fudbaleru sveta u 2012. godini.

Mesiju je to četvrta uzastopna Zlatna lopta, što do sada nije pošlo za rukom nijednom fudbaleru. Papirić sa imenom pobednika iz koverte izvukao je legendarni italijanski fudbaler Fabio Kanavaro.

Prošlu godinu Mesi je obeležio sa 91 golom na 72 utakmice, čime je sručio 40 godina star rekord legendarnom Nemca Gerda Milera.

Ipak, prošle sezone Barselone nije uspela da odbrani titulu prvaka Španije, ali je osvojila Kup Kralja.

Povezana vest:  Mediji: Aguero, Vilja i Runi na meti Reala

-Da budem iskren, ovo je neverovatan osećaj. Dobio sam nagradu četvrtu godinu zaredom i nema reči kojima bi opisao koliko sam srećan. Za priznanje su zaslužni saigrači iz kluba i reprezentacije, kao i svi moji prijatelji. Veliku zahvalnost dugujem i trenerima i porodici, pre svega supruzi i sinu – rekao je Mesi na uručenju nagrade.

Njegov „večiti“ rival Kristijano Ronaldo, prošle godine odigrao je 70 utakmica i postigao 62 pogotka za Real Madrid koji je stigao do titule šampiona Španije.

Povezana vest:  Maroko domaćin Afričkog kupa nacija 2013.

Na žalost navijača Portugalije, Ronaldo sa nacionalnim timom nije imao uspeha na Evropskom prvenstvu Poljskoj i Ukrajini, pošto je ekipa eliminisana u polufinalu.

Treći na najužoj listi kandidata, Andres Inijesta prošle godine je sa Barselonom, poput Mesija, osvojio Kup Kralja. Ipak, uspeh sezone bio je trijumf Španije na Evropskom prvenstvu, gde je „furija“ odbranila titulu.

Večerašnjoj svečanoj ceremoniji u Cirihu, čiji voditelj je bio Rud Gulit, prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta fudbala, ali i šou-biznisa.

Povezana vest:  Tavekio optužen za antisemitizam

Nagradu Zlatna lopta od 1956. do 2009. dodeljivao je ugledni časopis „Frans fudbal“. Od pre tri godine priznanje se dodeljuje u zajedničkoj organizaciji ovog lista i Svetske fudbalske organizacije.

U Cirihu je večeras dodeljena i nagrada „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol godine, a pripala je Miroslavu Štohu iz Fenerbahčea.

Slovački reprezentativac je u martu 2012. godine na utakmici sa Genčlerbirligijem zatresao mrežu volej udarcem sa 25 metara.