uefa logo copy

Gubici evropskih klubova na rekordnom nivou

 

Evropski fudbalski klubovi dozvolili su da im gubici skoče na rekordnih 1,7 milijardi evra, a nisu uspeli ni da obuzdaju plate igrača koje stalno rastu, uprkos upozorenjima UEFA da nekontrolisano trošenje donosi loše stvari. UEFA je danas objavila finansijsku analizu u kojoj se navodi da se materijalna situacija pogorošala 2011. godine za polovinu prvoligaša, a ocenjuje se da fudbal oslikava ekonomsku situaciju u Evropi.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA, REZULTATI, Partizan odoleo u Razgradu, Radović srušio Seltik

Dugovi klubova tokom pet godina su se utrostručili i sada iznose 1,7 milijardi evra, dok je cena plaćanja igrača skočila za 40 odsto na 8,6 milijardi evra.

-Ekonomske teškoće podigle su opštu svest o činjenici da se akcije više ne mogu odlagati – rekao je predsednik odeljenja UEFA za licenciranje klubova i finansijski fer-plej, Andrea Traverso.

Povezana vest:  Rad dočekuje Zvezdu, Partizan domaćin Donjem Sremu

On je upozorio da je ekonomska kriza „otežala put do likvidnosti u mnogim evropskim zemljama“.

-Raste broj klubova kojima je trenutno sužena mogućnost finansiranja. Ako ne promenimo ponašanje, može se desiti da poraste broj klubova koji se gase – rekao je Traverso.

UEFA je, međutim, pohvalila i ohrabrila neke vidove finansija klubova. Ukupni dug klubova čiji su računi analizirani pao je za oko 10 odsto i sada iznosi 7,7 milijardi evra, dok su prihodi u 2011. skočili za tri odsto na 13,2 miliona evra, što je u proseku rast za oko 5,6 odsto tokom poslednjih pet godina.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Urugvaj u polufinalu posle penala