FUDBALSKA-LOPTAPartizan odgovorio

 

“Rat” večitih rivala Partizana i Zvezde preselio se sa trerena u medije. Posle intervjua Andrije Kleuta, generalnog sekretara FK Zvezda odgovorili su funkcioneri iz Humske 1.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Fudbalski klub „Partizan“ se ovim saopštenjem pridružuje apelu Predsednika Zajednice klubova Jelen Super lige Srbije Branimira Babarogića da se prestane sa „verbalnim ratom“ koji, na žalost, poslednjih dana postaje način rada i stil ponašanja Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“.

Uvrede i omalovažavanja, prizemni, ponekad i uličarski rečnik, verbalni pritisci i pretnje, obmanjivanje javnosti, stvaranje atmosfere linča, mešanje stranačke politike i političara u fudbalski sport – sve je to metod koji nikada nije zabeležen u istoriji srpskog fudbala, čak ni u njegovim najmračnijim danima.

Šta je cilj i čemu vodi takvo ponašanje koje očigledno nije spontano, već predstavlja unapred osmišljenu politiku. Cilj je kreiranje nesportske atmosfere u kojoj ishod takmičenja neće zavisiti od fudbalskih, već od nekih drugih „kvaliteta“, a ishodište može biti samo najdublji ponor srpskog fudbala, pretvaranje domaćih takmičenja u cirkus u kome će sve biti dozvoljeno.

Mislimo da se radi o tipičnom primeru „govora mržnje“ bez presedana u srpskom sportu i da je vreme za reakciju ne samo Zajednice superligaša, već i drugih fudbalskih i sportskih organizacija i institucija. U Srbiji se čine veliki napori da se iskorene neredi i nasilje sa sportskih borilišta. Da li iko pomišlja u kojoj meri ovakav rečnik i ponašanje utiče na obične navijače? Imovina FK „Partizan“ je pre nekoliko dana bila izložena napadu huligana. Nema sumnje da su oni bili podstaknuti izjavama čelnika kluba za koji navijaju. Da li će Stadion Partizana opet biti zapaljen 08. maja kao što je to bio slučaj prošle godine i ko će biti odgovoran za to? Da li će se, ako se nastavi sa ovakvim manifestacijama mržnje, tog dana proliti krv na ulicama Beograda?

Mi nećemo hvalisanjem da uveravamo sportsku javnost o značaju i ugledu FK „Partizan“. O tome kakav je klub FK „Partizan“ govori sve ono što smo postigli u prethodnih 65 godina i pojedinci koji nas omalovažavaju sramote sebe, a ne nas. Takođe nećemo upasti u zamku vođenja „verbalnog rata“, jer nas zanima isključivo kvalitet igre na terenu, a ne možemo ni da zamislimo da se svojim ponašanjem moralno srozavamo, kao pojedinci koji se poslednjih dana oglašavaju.

Očekujemo od fudbalskih organa da obezbede regularnost takmičenja i zaštite srpski fudbal od verbalnog nasilja i primivitizma. Fudbalski organi, a pre svega Fudbalski savez Srbije, su na velikom ispitu. Pojedinci u srpskom fudbalu misle da za njih ne važe propisi, da su iznad reda i zakona. Budućnost srpskog fudbala zavisi od snage fudbalske organizacije da te pojedince uveri da su u zabludi.

Povezana vest:  UEFA FUTSAL EURO 2016, Svečano otvoreno EP u futsalu u Areni