south-africa-2010logoEnglezi i SAD idu dalje, Slovenci bez šansi
Sve osim prolaska fudbalskih reprezentacija Engleske i SAD u osminu finala predstojećeg Svetskog prvenstva predstavljalo bi veliko iznenađenje u Grupi C, ocenila je agencija Asošiejted Pres u danas objavljenoj analizi.
Agencija navodi da su šanse Slovenije i Alžira da se domognu jednog od dva prva mesta na tabeli Grupe u domenu teorije i dodaje da bi Englezi i Amerikanci trebalo da imaju relativno lak posao.
Imena fudbalera potvrđuju da su Englezi veliki favoriti, pošto će njihov selektor Fabio Kapelo moći da računa na zvezde poput Vejna Runija, Stivena Džerarda, Frenka Lamparda, Džona Terija i Rija Ferdinanda.
Izostaće Dejvid Bekam, kome je povređena Ahilova tetiva, dok će izazov za Kapela, poznatog po tome što zahteva veliku disciplinu u timu, biti i da održi dobru atmosferu u ekipi koja je pokvarena nedavnim skandalom, odnosno vezom već bivšeg kapitena Terija sa nekadašnjom devojkom saigrača Vejna Bridža.
Ameriku će predvoditi Lendon Donovan, Klint Dempsi i golman Tim Hauard, koji su, kao i još neki članovi selekcije SAD, igrali upravo u Engleskoj.
Podseća se i da su Engleska i SAD prethodni meč igrale pre čak 60 godina, kada su Amerikanci napravili senzacionalno iznenađenje pobedivši sa 1:0. Tada su obe ekipe učešće na Mundijalu završile u grupnoj fazi.
Situacija je sada drugacija, pa Asošiejted Pres predviđa da će Englezi uspeti barem da ponove uspeh iz 2002. godine kada su stigli do četvrtfinala.
Prethodno će morati da prođu i osminu finala gde će se dva najbolja tima Grupe C sastati sa predstavnicima Grupe D u kojoj će igrati Srbija, Nemačka, Australija i Gana.
Autor teksta navodi da će o prvom mestu u Grupi C odlučivati duel Engleske i SAD u Rustenburgu i da će bolji tim iz tog duela u osmini finala izbeći Nemačku, kako se ocenjuje, verovatnog pobednika Grupe D.
Alžir i Slovenija će u Južnoj Africi igrati tek svoje druge planetarne turnire, pa im se ne daju velike šanse za prolazak do nokaut faze takmičenja.
Slovenija je debitovala 2002. godine kada je izgubila sve tri utakmice: od Španije, Južne Afrike i Paragvaja. Alžir je učesnik Svetskog prvenstva bio 1982. godine kada je eliminisan u grupnoj fazi, iako je savladao Nemačku i Čile.
Povezana vest:  Janković: Radnički bio bolji o svemu