Hryhoriy Surkis

Surkis: Srbija pod hitno da reši problem sa navijačima

Član Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije Grigorij Surkis, izaslanik predsednika Mišela Platinija, pozvao je danas državu Srbiju da se još aktivnije i odlučnije uključi u rešavanje problema nasilja na utakmicama, jer je došao poslednji čas za akciju.
-Nije tajna da je UEFA uznemirena i zabrinuta tendecijom povećanja nasilja na utakmicama koje igraju srpski timov, zbog čega je predsednik Platini rešio da se obrati Vladi Srbije i zatraži njenu podršku. Situacija je takva da su moguća i isključenja vaših timova iz takmičenja rekao je Surkis obraćujući se delegatima na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije (FSS) u Staroj Pazovi.
On je dodao da sa gledišta UEFA nedovoljno preuzimanje odgovornosti od strane države predstavlja najveću prepreku za rešenje problema.
-Platini se nije slučajno obratio državnom vrhu, jer je potrebno da najodgovorniji pokažu potpunu netoleranciju prema onome što uništava fudbal – bio je jasan Surkis, inače predsednik Fudbalske federacije Ukrajine.
Surkis je naveo da će UEFA pružiti svu neophodnu podršku Srbiji i najavio da će na današnjem sastanku sa premijerom Ivicom Dačićem izneti konkretan plan za rešenje problema.
.Mora da postoji potpuna komunikacija između vlasti i fudbalskih organa. Važno je da Vlada što pre formira jednu vrstu Radne grupe, u koju će biti uključeno više službi. Zadatak te grupe biće da do kraja maja donese nova zakonska rešenja, koja će značajno da poboljšaju efikasnost u eliminaciji nasilja sa stadiona. Ta grupa formiraće jedinicu za brzo delovanje, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva sporta, tužilaštva i sudova, i koja će razraditi konkretne mehanizme – poručio je Surkis.
On je najavio da će 11. marta na istu temu razgovarati sa predstavnicima Hrvatskog fudbalskog saveza.
-S obzirom na to da se bliži duel dve reprezentacije moramo posebnu pažnju da usmerimo na ovaj problem.
Surkis je napomenuo da ga raduje što je Srbija najavila izgradnju Nacionalnog stadiona i kandidaturu za jednog od domaćina Evropskog šampionata 2020. godine.
-To je cilj za koji se vredi boriti. Izgradite stadion, sredite problem sa navijačima, iskorenite loše pojave i bićete sposobni za organizaciju mečeva EP – zaključio je Surkis, čija je zemlja bila jedan od organizatora minulog šampionata Evrope.
Pomoćnik ministarke za sport Dragan Atanasov rekao je da je problem nasilja „epidemija koja ugrožava srpski sport“.
-FSS je do sada pokazao najozbiljniji pristup u rešavanju ovog problema. Pored toga važno je rešiti i pitanje sportske infrastrukture, koja je povezana sa problemom sa navijačima. Ovo je poslednji čas da se izborimo sa nasiljem na stadionima – naglasio je Atanasov.
Fudbalski savez Srbije, odnosno srpski nacionalni timovi i klubovi, nalaze se na ivici izbacivanja iz evropskih takmičenja zbog mnogobrojnih problema sa navijačima, koji su kulminirali prošlogodišnjim incidentom na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu.

Povezana vest:  ŠPANSKA LIGA, Rezultati današnjih utakmica 12. kola i tabela