SINISA MIHAJLOVIC SRB BELGIJA

Mihajlović studentima: Pobediće ko manje bude grešio

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović rekao je danas na druženju sa studentima Fakulteta sporta da će predstojeći meč sa Hrvatskom dobiti tim koji bude manje grešio, imao više sreće i osećao veću potrebu za pobedom.
-Kada govorimo o najvećim prednostima i manama naše i hrvatske selekcije…taj meč će rešiti to ko bude imao više sreće, ko bude manje grešio i osećao veću potrebu za pobedom – rekao je Mihajlović studentima fakulteta u Beogradu.
Mihajlović je pred prepunim amfiteatrom, u kome su studenti sedeli na stepenicama i na dodatnim stolicama, više od sat vremena razgovarao sa studentima, odgovarao na njihova pitanja, ali ih i zabavljao anegdotama iz igračke karijere.
Studenti su najviše pitanja imali oko pripreme tima i taktike. 
-Kada su u pitanju taktička, fizička i psihička pripremljenost, reprezentacija nije kao klub. Mi nemamo vremena da se bavimo fizičkom pripremljenošću, a nemaš ni mnogo vremena za rad…tako da je tu mnogo psihologije i mentalne pripreme – rekao je Mihajlović.
Selektor je kazao da je jedan od problema Srbije to što ima malo igrača koji igraju standardno.
-Naš veliki problem što imamo malo igrača koji igraju standardno, pa tako na terenu imamo trojicu igrača koji nemaju snage za 90 minuta, a imamo samo tri izmene. Onda napravimo te tri izmene, a na terenu ima njih još dvojica-trojica koji nemaju snage. Tako je bilo protiv Belgije (0:3), 60 minuta dobro i onda ponestane snage. Ali, mi ne možemo ništa tu – rekao je Mihajlović.
On je sa studentima mnogo pričao o psihologiji trenera, rekavši da svi treneri znaju manje-više isto, ali da je pristup igračima ono što ih razlikuje jedne od drugih.
-Trener treba da bude psiholog, treba naći šta je svakom najvažnije, treba naći ‘lek’ za svakog. Šta ti da učiš igrača koji 10 godina igra prvu ligu i da mu pričaš kako treba da se postavlja. Treneri su kao advokati ili lekari, treba stalno da se usavršavaju – rekao je Mihajlović.
Studente je zanimalo i da li ima spreman motivacioni govor za meč sa Hrvatskom.
-Za neke utakmice ne treba posebna motivacija, za neke igrači budu toliko motivisani da preteraju. Za braću Hrvate ne treba posebna priča, nego treba da budemo oprezni i da pazimo da ne pregorimo – rekao je Mihajlović.
Selektor je posebno istakao rad sa mladima i to da treneri deci treba da budu učitelji fudbala, a ne da ih uče taktici pre 13-14. godine. Mihajlović je imao i poruku za studente.
-U fudbalu treba svaki dan da se dokazujete, i u sportu uopšte. Naviknite se na to što pre, jer će vam tako biti lakše u karijerama i lakše ćete izlaziti na kraj sa problemima – rekao je Mihajlović.
Studenti su na kraju selektoru Srbije uručili uramljeni dres fakulteta.

Povezana vest:  Bekam srećan zbog povratka u Milan