FUDBALSKA-LOPTA

Sport:Sastanak klubova i Poreske uprave oko plaćanja poreza

Inspektori poreske uprave sastaće se danas sa predstavnicima pojedinih domaćih fudbalskih klubova, među kojima su Partizan i Crvena zvezda, povodom plaćanja poreza na dodatnu vrednost na transfere igrača od 2005. godine.  Kako je preneo list Sport u današnjem izdanju, inspektori danima kontrolišu poslovanje fudbalskih klubova Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina, OFK Beograd, pošto poreska uprava smatra da su Sportski kolektivi morali da plaćaju porez na dodatnu vrednost na transfere igrača, od kada je PDV uveden, 1. januara 2005. godine. 
Klubovi tvrde da takvu obavezu nisu imali, jer su transferi zavođeni kao „uvoz roba i usluga“, a prema zakonima na takvu vrstu prometa se ne plaća PDV ukoliko je sedište primaoca usluga u inostranstvu.  Ako se ne postigne kompromis, Partizan, čija je poreska osnovica oko 95 miliona evra, će morati da plati 17 miliona evra na ime PDV, Crvena zvezda oko osam miliona, OFK Beograd sedam miliona evra. 
U problemima bi se našli i košarkaški klubovi Partizan i FMP, kao najveći „izvoznici“ košarkaša u tom periodu, dok je Crvena zvezda imala samo dva transfera. Pod prismotrom su i odbojkaški klub Crvena zvezda, rukometni i vaterpolo klub Partizan. 
Sport navodi da je na strani fudbalskih klubova Fudbalski savez Srbije, čiji će generalni sekretar Zoran Laković prisustvovati sastanku. 

Povezana vest:  Alba se ponovo povredio i pauzira šest nedelja