grupna 2 Fudbal za prijateljstvo„Gazprom“ pokreće novi društveno-odgovorni projekat za decu „Fudbal za prijateljstvo“

Vodeća svetska kompanija za gas – ruski Gazprom – zvanični partner UEFA Lige šampiona – pokrenula je međunarodni društveno-odgovorni projekat pod nazivom „Fudbal za prijateljstvo“ („Football for Friendship“). Projekat će biti održan pod zvaničnim patronatom jednog od najpoznatijih fudbalskih asova i trenera svih vremena – Kajzera Franca Bekenbauera.
Cilj ovog projekta je da – kroz ljubav prema sportu – usadi među decu i omladinu važnost osnovnih vrednosti poput poštovanja kulture i nacionalnih karakteristika svojih vršnjaka iz drugih sredina, kao i jednakost i posvećenost zdravom načinu života.
Učesnici projekta „Fudbal za prijateljstvo“ biće dečaci i devojčice uzrasta od 10 do 16 godina i omladinske selekcije fudbalskih klubova iz 8 evropskih zemalja – Velike Britanije, Nemačke, Rusije, Srbije, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Grčke. Deca će učestvovati u projektu podeljena u četiri grupe. Prvu grupu sačinjavaće 11 timova iz 11 gradova Rusije – koji će ugostiti učesnike utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, među kojima će se naći i dva tima dece iz sirotišta. Drugu grupu će činiti fudbalski timovi sportskih škola i akademija pri klubovima koje kompanija „Gazprom“ zvanično podržava: FC „Zenit“ Sankt Petersburg, Čelzi FC“, FC „Šalke 04“ i FK „Crvena zvezda“ Beograd. Treća grupa biće formirana od pobednika dečjih sportskih takmičenja i konkursa kreativnosti „Plamen“ u organizaciji kompanije „Gazprom“, dok će četvrtu grupu sačinjavati omladinski timovi iz zemalja-učesnica projekta „Južni tok“ (Bugarska, Mađarska, Slovenija i Grčka). Vrhunac projekta predstavlja održavanje međunarodnog Foruma omladinskih selekcija fudbalskih klubova iz navedenih zemalja od 24. do 26. maja u Londonu.
Zvanični ambasador projekta za Srbiju je proslavljena legenda našeg fudbala i član UO FK „Crvena Zvezda“, Dušan Dule Savić.
„Fudbal za prijateljstvo“ se po prvi put organizuje i kao deo tradicionalnog društveno-odgovornog programa kompanije Gazprom – nazvanog „Gazprom za decu“ – koji ima za cilj kreiranje ambijenta za skladan razvoj dece i omladine, pomažući im da otkriju i ostvare svoj potencijal.
Nastojeći da doprinese održivoj budućnosti zemlje, Gazprom realizuje svoju inicijativu „Gazprom za decu“ na nacionalnom nivou, u 73 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije. Učesnike programa čine 45 podružnice i organizacije, kao i 50 regionalnih ruskih gasnih kompanija, članica Gasprom Mezhregiongaz Grupe.
Cilj programa je da podrži duhovni i fizički razvoj mladih naraštaja uključivanjem dece i omladine u sportske aktivnosti i programe umetničkih sekcija. Preko 960 miliona rubalja odvojeno je za organizaciju navedenih aktivnosti između 2007. i 2013. U pitanju je sveukupno najveći društveno odgovorni projekat kompanije u periodu od 2007. do 2013.godine, za čiji je budžet izdvojeno 26,9 milijardi rubalja.
Formiranje sportske infrastrukture čini jedan od najvažnijih komponenti projekta, i to putem angažovanja sopstvenih resursa. U interesu ostvarivanja tog cilja, Gazprom aktivno sagrađuje i rekonstruiše velike sportske komplekse, kao i brojne multifunkcionalne sportske terene u stambenim sredinama. Do današnjeg dana, izgrađeno ili rekonstruisano je 943 sportskih borilišta – uključujući rekreativne komplekse, stadione, bazene, terene za fudbal, dečje kampove i igrališta. Sve navedene aktivnosti omogućavaju da se preko 90,000 ljudi bavi sportom na svakodnevnoj osnovi ! Preko sto sportskih poligona trenutno se nalazi u fazi izgradnje.
Kao dodatnu aktivnost u okviru ovog programa, Gazprom angažuje trenere i instruktore, obezbeđuje neophodnu opremu za aktivnosti i klubove, a takođe organizuje i prateće festivale i sportska takmičenja.
Kompanija „Gazprom“ je Zvanicni sponzor UEFA Lige sampiona – i sprovodi projekat „Fudbal za prijateljstvo“ pod okriljem spomenutog partnerstva. „Gazprom“ je takođe partner u realizaciji UEFA Super kupa, kao i vodeci sponzor vodecih svetskih fudbalskih klubova – poput „Salkea 04“ (Nemacka),“Celzija“(Engleska) i Crvene Zvezda (Srbija).
„Gazprom“ je takođe i redovni sponzor fudbalskog kluba“Zenit“ i hokejaskog kluba „SKA“ iz Sankt Petersburga, kao i hokejaskog kluba „Avangard“ iz regiona Omska. Kompanja takođe redovno izdvaja sredstva na godisnjem nivou za izvođenje organizacije takmicenja u ritmickoj gimnastici, odbojci, sahu, biatlonu – i aktivno ucestvuje u pripremama Zimskih olimpiskih igara 2014 u Sociju i FIFA Svetskog prvenstva 2018. godine, koje ce se po prvi put odrzati u Rusiji.
„Podrška razvoju omladinskog sporta predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta programa društvene odgovornosti naše kompanije. Pružiti mladim generacijama mogućnost da otkriju svoje talente i usvoje u potpunosti zdrav način života predstavlja stvaranje postojane osnove za njihov harmoničan razvoj. Fudbal je omiljen širom sveta. Njegov univerzalni jezik razumeju svi ljudi, bez obzira na nacionalnost, veroispovesti i rasu. Deca i omladina koja će učestvovati u projektu „Fudbal za prijateljstvo“ iskusiće čaroliju timske igre i uzajamnog poštovanja – osnovne vrednosti za njihov budući život“, napominje Predsednik kompanije „Gazprom“, Aleksej Miler.
„Fudbal podrazumeva fer-plej, ne poznaje granice, stvara prijateljstva koja traju ceo život. Projekat „Fudbal za prijateljstvo“ ima izuzetnu važnost
time što obrazuje decu da prevazilaze granice nacija, kultura i rasa, da prihvate zdrav način života, timski rad i toleranciju u pobedi i porazu. Usađivanje ovih vrednosti kod najmlađih uzrasta širom Evrope je dragocen cilj – i ja sam ponosan što ga mogu podržati“, dodaje Franc Bekenbauer.
Da biste redovno pratili vesti o projektu, ili učestvovali u istraživanjima i diskusijama, posetite zvanični veb-sajt projekta „Football for friendship“ (www.gazprom-football.com)

Povezana vest:  Njukasl bolji od Birmingema u zaostaloj utakmici 18. kola Premiershipa