Brazil Maracana.JPEG-0ee8dMarakana se otvara sa probnom utakmicom posle renoviranja

Legendarni stadion Marakana u Rio de Žaneiru, hram brazilskog fudbala, ponovo se danas otvara posle dvogodišnje rekonstrukcije egzibicionim mečom koji će biti proba za Kup konfederacija u junu i Svetsko prvenstvo u fudbalu iduće godine.
Marakana, izgrađena za Svetski kup 1950. koji je osvojio Urugvaj na očaj Brazilaca, kompletno je renoviran da bi bio spreman da primi četiri utakmice Kupa konfederacija u junu i sedam mečeva Svetskog prvenstva 2014, uključujući finale oba prvenstva.
Večeras u 19.00 po lokalnom vremenu (ponoć po centralnoevropskom vremenu) „prijatelji“ bivših zvezda Ronalda i Bebeta igraće na travi ovog stadiona pred 25.000 gledalaca, među kojima će biti 21.000 radnika koji su radili na njegovom obnavljanju i članova njihovih porodica, kao i predsednica Brazila Dilma Rusef.
Ovo će biti prvi od tri provere novog sportskog kompleksa sa 78.838 mesta pre nego što počne Kup konfederacija u Braziliji 15. juna.
Druga provera predviđena je za 15. maj kada će se korišćeno 50 odsto kapaciteta stadiona, što će prethoditi zvaničnom otvaranju stadiona 2. juna, u prijateljskom meču Brazil-Engleska.
„Cilj testa je da se provere timovi, instalacije i infrastruktura da bi se mogle napraviti eventualna dodatna prilagođavanja pre nego što stadion bude pušten da radi punim kapacitetom, kada bude otvaranje“, navela je u saopštenju vlada države Rio.
Marakana je okupila skoro 200.000 gledalaca (173.000 zvanično), što je svetski rekord, u julu 1950. za dramatični odlučujući meča Svetskog prvenstva između Brazila i Urugvaja (1:2), čiji rezultat je doživljen kao nacionalna katastfofa.
Marakana će biti peti od šest stadiona u Brazilu koji će biti spreman za Kup konfederacija, iako je Fifa prvobitno odredila 15. april kao krajnji rok kada svi stadioni treba da budu spremni.
Otvaranje stadiona u Braziliji sa 71.000 mesta odložen je za 18. Maj zbog jakih kiša koje su odložile postavljanje travnjaka.
Država Rio je od 2007. uložila 615 miliona dolara u Marakanu, koji je jedan od najvećih stadiona na svetu.
On je pretvoren sada u jedan kompleks koji uključuje barove, restorane i radnje.
U četvrtak je na stadionu postavljeno 28.000 sedišta koja će formirati mozaik u bojama brazilske zastave.
U petak protivnici privatizacije stadiona ponovo su demonstrirali na ulicama i policija je morala da upotrebi suzavac da ih rastera.
Dva konzorcijuma se bore za dobijanje dozvole da upravljanju novim stadionom tokom narednih 35 godina.
U Kupu konfederacija od 15. do 30. juna učestvovaće osam zemalja – Brazil, Španija, Meksiko, Urugvaj, Japan, Italija, Nigerija i Tahiti.

Povezana vest:  Dejvid Bekam: Postoji samo jedan Mančester, a to je Junajted