dacic i blater 2

Blater: Do kraja oktobra rešenje za mlade igrače sa Kosova

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je danas u Beogradu da bi do kraja oktobra trebalo da se nađe rešenje da „mladi igrači sa Kosova“ igraju međunarodne utakmice. Blater je danas tokom jednodnevne posete Srbiji razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem i čelnicima Fudbalskog saveza Srbije. 
-Zamolio sam Dačića da pomogne za vaše susede, za Kosovo, kako bismo omogućili mladim ljudima da igraju fudbal. To je osetljiv problem koji se ne može rešiti preko noći, ali postoje naznake koje daju nadu za budućnost. Do kraja oktobra bismo trebali da rešimo situaciju sa mladim igračima sa Kosova – rekao je Blater na konferenciji za novinare u Kući fudbala u Staroj Pazovi. 
Rekao je da „plan postoji, ali da ne možemo o detaljima, jer je to politički problem“ i da će o tome biti reči krajem oktobra.  Blater je naveo da su teme razgovora bile i problem sa dopingom, rasizmom i nasiljem na stadionima. 
-Došao sam na poziv premijera Dačića, u vezi sa sportsko-političkim problemima koji postoje u regionu. Fudbal nije samo igra već i dotiče političke i kulturne aspekte. Doping, rasizam i nasilje su bile teme razgovora i da bismo se obračunali sa tim, potrebna nam je pomoć političara – rekao je predsednik Fifa. 
Blater je rekao da će septembra biti sastanak na kojem će biti predsednik FSS Tomislav Karadžić kao i kako je rekao, „njegov prijatelj sa Kosova“. 
-Danas su izvučene pozitivne note i potrebno je samo malo strpljenja – rekao je on. 
Na pitanje novinara kako će se rešiti situacija sa švajcarskim fudbalerom poreklom sa Kosova Džerdanom Šaćirijem, koji je posle finalne utakmice Lige šampiona nosio zastave Kosova i Švajcaske, Blater je rekao da „to nije u nadležnosti Fife“. Predsednik FSS Tomislav Karadžić je rekao da klubovi i reprezentativne selekcije sa Kosova ne mogu da igraju zvanične utakmice sve dok Kosovo ne priznaju Ujedinjene nacije. 
-Postoji pritisak da se daju određena prava za igranje fudbala na nekim teritorijama naše države. Radi se o takozvanoj republici Kosovo. Taj proces je počeo pre tri godine i trajaće još dugo, a pitanje sporta ide paralelno s političkim Beograda i Prištine – rekao je Karadžić. 
On je naveo da je Dačić poručio da FSS to pitanje ne bi trebalo da rešava sam, već samo uz saglasnost Vlade Srbije. 
-Traže se modeliteti kako da se igra fudbal a da se ne ugrožava integritet zemlje. Reflekcije fudbala su veće od bilo koje diplomatije i zato moramo da budemo obazrivi – rekao je Karadžić. 
Karadžić je dodao da se sa Blaterom razgovaralo i o eventualnoj prijateljskoj utakmici u Banjaluci ove godine.
-Nadam se da ćemo dobiti adekvatan odgovor, uvažavajući mišljenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine – rekao je on. 
Blater je u društvu Karadžića i ministarke omladine i sporta Alise Marić obišao Sportski centar u Staroj Pazovi, čijem je otvaranju prisustvovao u maju 2011. godine. Karadžić je novinarima otkrio da mu je Blater rekao da je to jedan od najboljih sportskih centara koje je ikada video“.

Povezana vest:  Viljaš Boaš: Zainteresovani smo za Soldada