fifa

FIFA istražuje kvalifikacije u Africi

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je danas objavila da istražuje da li su Etiopija i Togo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. navodno izveli na teren igrače koji neisu imali pravo nastupa. Eventualne kazne protiv ove dve reprezentacije bitno bi uticale na afričke kvalifikacije – Južna Afrika i Kamerun bi poboljšali šanse, ali bi se šanse Libije smanjile.
Etiopija se u subotu plasirala u završne kvalifikacije u oktobru I novembru, pošto je pobedila Južnu Afriku sa 2:1, ali bi zato mogao da joj bude oduzet trijumf od 2:1 nad Bocvanom od 8. juna ako su nastupali igrači bez prava nastupa.
FIFA je navela i da istražuje pobedu Togoa kod kuće nad Kamerunom od 9. juna. Taj trijumf mogao bi da bude dodeljen Kamerunu, čime bi on pretekao Libiju u trci za mesto u doigravanju. FIFA nije objavila za koje igrače sumnja da nisu imali pravo nastupa.
Uobičajena kazna u ovim slučajevima je dodela pobede službenim rezultatom od 3:0 protivničkom timu. FIFA je tako već kaznila Burkinu Faso, Gabon i Sudan zato što su za njih igrali fudbaleri iako nisu imali pravo nastupa.

Povezana vest:  Vilas-Boaš: Gejl bi mogao vrlo uskoro da ode