uefa champions league

Salcburg zbunjen zbog Fenerbahčea, u PAOK-u razočarani

Odluka Suda za sportsku arbitražu (CAS) da suspenduje kaznu koju je Evropska fudbalska unija (UEFA) odredila Fenerbahčeu, kojom je turskom klubu dve godine zabranjeno da igra utakmice kontinentalnih takmičenja, uticala je danas na nekoliko ekipa.  UEFA je krajem prošlog meseca kaznila Fenerbahče zbog nameštanja utakmica domaćeg šampionata tokom 2011. godine, ali je CAS u četvrtak suspendovao tu odluku.
Zvaničnici Fenerbahčea odbili su danas da razgovaraju o zakonskim problemima u sedištu UEFA posle žreba za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona u Nionu. Odluka je suspendovana do žalbenog roka sledećeg meseca, a neizvesnost oko prava Fenerbahčea da igra uticala je na austrijski Salcburg, koji je izvukao Fenerbahče za rivala u trećem kolu.
-Naravno, malo smo zbunjeni stvarima koje su se juče dogodile. Mi nemamo nikakav uticaj na ove odluke – rekao je zvaničnik Salcburga Marko Lang za agenciju AP. 
CAS je odredio 28. avgust kao poslednji datum da se potvrdi suspenzija Fenerbahčeu. Zvaničnici kluba iz Istanbula osuđeni su u krivičnom postupku da su učestvovali u nameštanju utakmice 2011. kada je klub osvojio titulu, ali oni poriču da su to učinili. 
Ako Fenerbahče prođe u grupnu fazu Lige šampiona, a potom bude potvrđena suspenzija, onda će UEFA odlučiti koji će ga klub zameniti u tom takmičenju. 
Za protivnika Fenerbahčea u trećem kolu Salcburg, najednostavnije je da u dvomeču eliminiše turski klub.
-Mi ćemo pokušati da ih pobedimo na terenu. To je veoma interesantan protivnik i radujemo se utakmicama – rekao je Lang.
Zvaničnici Bursaspora, kluba koji je umesto Fenerbahčea trebalo da učestvuje na žrebu za Ligu šampiona, priznali su reporterima u Nionu da još „nemaju pojma“ da li bi njihov tim mogao da igra u najvažnijem evropskom takmičenju. Bursaspor je umesto u žrebu za Ligu šampiona bio u šeširu za Ligu Evropa, gde je za protivnika u trećem kolu kvalifikacija dobio onog ko bude bio bolji iz duela Vojvodine i Honveda.
Odluka CAS-a uticala je i na PAOK, jer je Fenerbahče povratkom u žreb ostao nosilac, dok se grčki klub vratio na mesto nepovlašćenih. Grčki klub će Metalist dočekati pred praznim tribinama, pošto klub odrađuje zabranu UEFA zbog nasilja na tribinama tokom utakmice Lige Evropa prošle sezone. 
Vicešampion Ukrajine Metalist se konačno „dokopao“ Lige šampiona, pošto je završio na drugom mestu u prvenstvu, iza Šahtjora, a ispred Dinamo Kijeva. 
-Liga šampiona je veliki izazov, želeli smo je toliko godina. Da bismo igrali u grupnoj fazi potrebno je da pobedimo timove poput PAOK-a, a to što ćemo u Grčkoj igrati pred praznim tribinama je velika prednost za nas – naveo je čelnik Metalista Anton Ivanov. 
Posle treće runde igraće se baraž, a grupna faza Lige šampiona počeće u septembru. 

Povezana vest:  Ramos: Ne znam da li smo zaslužili bod u El klasiku