uefa champions league

Juventus najviše zaradio prošle sezone u LŠ

Fudbalski klub Juventus zaradio je 65,3 miliona evra prošle sezone u Ligi šampiona, što je više čak i od osvajača tog takmičenja Bajerna iz Minhena. Kako navode italijanski mediji, minhenski klub imao je zaradu od 55 miliona evra, dok je poraženi finalista Borusija Dortmund stigla do cifre od 54,2 miliona evra.
Sledi još jedan italijanski klub, Milan sa zaradom od 51,4 miliona evra.
Lista zarada napravljena je na osnovu podataka o nagradama za rezultate u LŠ koje daju Evropska fudbalska unija (UEFA), kao i o zaradi od prodaje prava televizijskih prenosa utakmica.
Iako je Juventus poražen u četvrtfinalu LŠ, imao je veću zaradu od Bajerna, jer novac za TV prava u Italiji deli samo sa Milanom.
Situacija u Nemačkoj bila je drugačija, jer pored Bajerna i Borusije, prošle sezone u LŠ igrao i Šalke.
Takođe, različite vrste ugovora sa televizijskim kućama imaju klubovi u Nemačkoj i Italiji. Kod Italijana televizijske stanice Medijaset i Skaj imaju „jače“ ugovore sa UEFA od nekih nemačkih kolega.
Zanimljivo je da su se na listi zarada iza italijanskih i nemačkih klubova našli Real Madrid (48,4 miliona), Barselona (45.5), PSŽ (44.7), Mančester Junajted (35.6) i Arsenal (31.4).

Povezana vest:  Blater: Razmišljamo o promenama pravila za naredni Mundijal